NieuwsMigratieakkoord

Ook Nederland vindt migratieakkoord geen goede oplossing

Vergadering de raad van ministers van de Europese Unie over een migratieakkoord. Tweede van links is de Duitse minister Horst Seehofer. Beeld EPA

Nederland doet niet mee aan het migratieakkoord dat Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta onlangs sloten. Dit maakte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van justitie en veiligheid gisteren bekend.

In Luxemburg vergaderden de raad van ministers van de Europese Unie over uitbreiding van het pact dat de vier landen eerder sloten. Zij wilden Italië en Malta helpen met de opvang van de veelal Afrikaanse migranten die de Middellandse Zee oversteken in gammele bootjes. Uiteindelijk bleken alleen Ierland, Portugal en Luxemburg bereid om mee te doen.  Zweden en Spanje hebben hun eigen problemen met grote migratiestromen. Een aantal Oost-Europese landen zijn volstrekt tegen het plan.

Het migratieakkoord beoogt een snelle screening en verdeling van migranten over de deelnemende landen. De bedoeling is om binnen vier weken de asielzoekers van de economische migranten te scheiden. De laatste groep wordt vervolgens teruggestuurd. Elk deelnemend land laat vooraf weten hoeveel asielzoekers het wil opnemen op vrijwillige basis.

Positief initiatief

Duitsland zegde toe een kwart van de overgestoken migranten voor zijn rekening te willen nemen. De Duitse minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer benadrukte maandag dat het hoog tijd wordt voor een gemeenschappelijk Europees asiel­beleid.

Staatssecretaris Broekers-Knol noemde het een positief initiatief, maar geen goede oplossing. Het akkoord is alleen gericht op de route over de Middellandse Zee tussen Libië en Tunesië enerzijds en Malta en Italië anderzijds. De twee andere routes worden niet meegenomen, die tussen Marokko en Spanje en tussen Turkije en Griekenland.

Juist die laatste vluchtroute neemt weer in omvang toe. Het aantal vooral Syrische en Irakese vluchtelingen dat de zee oversteekt naar de Griekse eilanden groeit. De aantallen zijn weer op het niveau van 2016, net voordat de EU-Turkije deal werd gesloten. Hierbij betaalde de Europese Unie de Turken zes miljard euro om de vluchtelingen daar te houden.

Inmiddels is er onenigheid tussen Brussel en Ankara. Turkije zegt dat niet het hele bedrag is overgemaakt en Brussel zegt dat dit wel is gebeurd.  Het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos puilt inmiddels uit met 13.000 vluchtelingen. Dat is meer dan vier keer het aantal waarop de voorzieningen zijn berekend.

Lees ook:

Een migratie-akkoord dat iedereen kan pruimen

Geen enkel land binnen en buiten de EU staat te popelen om het voortouw te nemen bij de afspraken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden