Internationale pers

Ook internationaal valt overwinning BBB op. ‘Dit raakt regeringspartijen midscheeps’

BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen.  Beeld ANP
BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen.Beeld ANP

De enorme overwinning van de BBB maakt ook over de grens de tongen los.

Anna Dijk

De berichten in de buitenlandse pers gaan allereerst over de verbazingwekkende groei van de partij. Die kwam “vanuit het niets”, volgens de Vlaamse krant De Morgen. En de VRT schreef: “De winst was vooraf voorspeld, maar dan nog slaat ze Nederland met verstomming”. “Nederland heeft het vandaag enkel maar over drie keer dezelfde letter, BBB”, zegt journalist Jeroen Reygaert van de Vlaamse omroep VRT.

De groei van de BBB wordt gezien als teken van onvrede over de huidige regering in Nederland. De Duitse krant Rheinische Post noemt de winst van de “rechts-populistische BoerBurgerBeweging” een nederlaag voor de regering die de stabiliteit van de coalitie bedreigt.

De uitslagen raken de regeringspartijen “midscheeps”, volgens de Vlaamse krant De Standaard. Veel kiezers vinden dat het stikstofbeleid, de energietransitie en de woningnood op een andere manier moeten worden aangepakt. De BBB van Caroline van der Plas brengt volgens hen “het gezonde boerenverstand” weer terug in de politiek.

Klimaatkwesties worden vaker door populisten weggezet als ‘nieuwe vorm van tirannie’

“De Statenverkiezingen lijken de regering-Rutte dan ook in een crisissfeer te dompelen”, schrijft De Morgen. De VVD staat nu in de Eerste Kamer tussen de BBB aan de rechterkant en PvdA en GroenLinks “die een progressief stadsfront probeerden te vormen”.

Het succes van de BBB is een teken van een groeiende tegenbeweging in Europa, volgens de Britse krant The Guardian. Klimaatkwesties worden steeds vaker door populisten weggezet als “een nieuwe vorm van tirannie” waarbij “echte zorgen van de gewone burger genegeerd worden”.

“De focus van populisten lag tot voor kort vooral op identiteitskwesties zoals immigratie en de EU”, stelt Matthijs Rooduijn, politiek socioloog aan de Universiteit van Amsterdam in The Guardian. “Dit is verschoven naar de klimaattransitie. Zaken rondom het klimaat zijn onderdeel geworden van de cultuuroorlog.”

Lees ook:
Boeren hangen vlaggen weer recht ‘als dank aan de burgers’

De omgekeerde vlag: driekwart jaar overheerste hij in veel regio’s het platteland. Veel boeren willen na de winst van BBB stoppen met die actie, zeggen boerenorganisaties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden