Brexit

Ook in het zicht van de deadline zit er geen schot in de brexit-onderhandelingen

De onderhandelaren Michel Barnier (R) namens de EU, en David Frost (L) namens het VK op 13 december.  Beeld EPA
De onderhandelaren Michel Barnier (R) namens de EU, en David Frost (L) namens het VK op 13 december.Beeld EPA

Het Verenigd Koninkrijk herhaalde zaterdagavond nog maar eens dat het de EU liever verlaat zonder deal dan met een deal die zijn onafhankelijkheid aantast. En uit Brussel kwam geen teken dat er vooruitgang is geboekt tijdens de laatste cruciale onderhandelingen.

Al sinds het VK de EU in januari formeel heeft verlaten, slepen de onderhandelingen over een handelsakkoord zich voort. Dat akkoord moet garanderen dat beide zijden soepel handel kunnen blijven drijven, wanneer de overgangsperiode die het VK en de EU afspraken eind dit jaar afloopt. Er zijn twee obstakels: de Europese visrechten in Britse wateren en het zogenoemde gelijke speelveld: een afspraak dat beide partijen zich aan minimale verplichtingen houden, bijvoorbeeld ten aanzien van werktijden en kwaliteitsstandaarden. Dat eerste punt ligt gevoelig voor de EU, dat tweede doet vooral de Britten pijn.

De onderhandelaars wacht zondag opnieuw een deadline. Als er om middernacht geen akkoord ligt, kan het Europees Parlement het niet meer goedkeuren, heeft het duidelijk gemaakt.

Beide zijden hebben al meermaals deadlines genoemd. Die verstreken even zo vaak weer, zonder dat een van beiden het bijltje er definitief bij neer gooide. De eindstreep die het Europees Parlement afgelopen week trok, leek echter serieuzer. Voor een akkoord is de instemming van het parlement nodig.

Maar de onderhandelingen kunnen wel degelijk ook na zondag doorgaan, liet onder meer Frankrijk weten. Worden ze het eens maar ontbreekt de tijd voor goedkeuring van het Europees Parlement, dan moet het akkoord maar voorlopig ingaan in afwachting van diens zegen, opperen ook anderen. Ook al verzet het parlement zich daar fel tegen en zou ook de Europese Commissie er niets voor voelen.

Ook de Britse regering houdt het er volgens de BBC op dat de komende dagen, voor Kerstmis, overeenstemming moet worden bereikt.

Lees ook:

Het Europees Parlement stelt een ultimatum aan de immer zwoegende brexit-onderhandelaars: jullie hebben tot zondag

Uiterlijk zondagavond zou er een brexit-akkoord moeten liggen, vindt Europarlementariër Kati Piri (PvdA). Anders kan het parlement zijn controlerende werk niet doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden