Juneteenth

Ook Huis van Afgevaardigden VS stemt in met herdenking einde slavernij als nationale feestdag

Een demonstratie tegen buitensporig politiegeweld jegens zwarte Amerikanen in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn in 2020. Beeld AP
Een demonstratie tegen buitensporig politiegeweld jegens zwarte Amerikanen in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn in 2020.Beeld AP

In navolging van een unanieme 'ja'-stem in de Senaat heeft ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden woensdag ingestemd met een wetsvoorstel om van Juneteenth, de dag waarop de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten wordt herdacht, een nationale feestdag te maken.

Een grote meerderheid van 415 afgevaardigden stemden voor het wetsvoorstel, 14 afgevaardigden stemden tegen.

Zodra president Joe Biden het wetsvoorstel ondertekent wordt 19 juni officieel een feestdag, en daarmee ook een vrije dag voor werknemers van de federale overheid in de VS. Veel bedrijven en lokale overheden volgen de kalender van de federale overheid als het op vrije dagen aankomt.

Op 19 juni 1865 werden de laatste slaven in de VS bevrijd in Galveston in de staat Texas. Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld in mei vorig jaar, en de Black Lives Matter-protesten die daarop volgden, staan steeds meer Amerikanen achter het voorstel om van 19 juni een nationale feestdag te maken.

Texas was in 1980 de eerste Amerikaanse staat die 19 juni als feestdag erkende. Ook de meeste andere staten en Washington D.C. erkennen Juneteenth al langer als vrije dag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden