Sociale media

Ook Europees Parlement verbiedt TikTok-app op zakelijke apparaten

null Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

Het Europees Parlement laat de populaire Chinese TikTok-app verwijderen op mobiele telefoons, tablets en andere zakelijke apparatuur van zijn personeel. Vanaf 20 maart wordt bovendien de webtoegang tot de korte video’s via vaste computers en laptops geblokkeerd, hebben de parlementsvoorzitster en het secretariaat volgens ingewijden besloten.

ANP

Het parlement volgt hiermee het besluit vorige week van de twee andere belangrijkste EU-instellingen, namelijk de Europese Commissie (het dagelijks EU-bestuur) en de Raad van de Europese Unie, waarin de 27 EU-landen zijn vertegenwoordigd. Bij het parlement zijn meer dan 8100 mensen in dienst, veelal werkend voor de 705 Europarlementariërs. Die vallen niet onder het personeel maar hen wordt volgens ingewijden “sterk aangeraden” de TikTok-app van hun persoonlijke elektronische apparatuur te verwijderen.

Cyberveiligheid

Als reden voor het besluit worden “zorgen over de cyberveiligheid” in het Europees Parlement opgegeven. TikTok is eigendom van het Chinese technologiebedrijf ByteDance en ligt onder vuur sinds het bedrijf toegaf dat bepaalde werknemers toegang hadden tot gegevens van gebruikers in de Verenigde Staten en Europa. Steeds meer regeringen en parlementen verbieden TikTok op de werktelefoons en andere zakelijke toestellen van hun personeel uit angst voor datadiefstal en spionage.

Lees ook:

Europese Commissie verbiedt medewerkers om TikTok te gebruiken

Een Kamermeerderheid wil dat ook voor ambtenaren van de Nederlandse overheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden