Verenigde Staten

Ook de verdachte van de dodelijke schietpartij in Portland is dood

Activisten vragen in Portland op straat om een onderzoek naar de dood van Michael Reinoehl.Beeld AP

Het escalerende geweld tussen politie en demonstranten in het Amerikaanse Portland is aan een nieuw hoofdstuk begonnen nu agenten donderdagnacht een man dodelijk verwondden. Het ging om Michael Reinoehl, die zaterdagnacht een extreem-rechtse demonstrant had gedood. 

Hij kwam in zijn auto aan bij zijn gezin toen de politie het vuur op hem opende. Waarom de politie dodelijk geweld tegen hem gebruikte, is nog niet opgehelderd.

De man, een 48-jarige activist, had op zijn Twitter-pagina gezegd dat hij deel uitmaakt van de antifa-beweging. Die oorspronkelijk Europese beweging is kortgeleden overgewaaid naar de VS en wordt daar door president Trump van plunderen en rellen beschuldigd.

Op Twitter ontkende Reinoehl dat juist: “We zijn tegen het gebruik van geweld, maar we gaan het ook niet uit de weg”, legde hij op zijn pagina uit. De man was in de afgelopen weken met grote regelmaat bij de demonstraties in Portland te vinden. Hij probeerde daar als een soort veiligheidsbeambte juist de gemoederen tot bedaren te brengen, zo vertelden mededemonstranten aan de New York Times.

Reinoehl wist dat de politie naar hem op zoek was. Hij was open over zijn daad van zaterdagnacht, toen hij een dodelijk schot loste op Aaron Danielston, die volgens hem aanstalten maakte om hem te doden. Danielston was in het kielzog van president Trump naar Portland gekomen. Dat hij bij een extreem-rechtse groep hoorde, was te zien aan het opschrift op de pet die hij droeg: ‘Patriot Prayer’, een groep die zegt de Amerikaanse westkust te willen ‘bevrijden’.

‘Waarom arresteert de politie de moordenaar op Aaron Danielston niet?’

“Het was hij of ik”, zei Reinoehl over die gebeurtenissen van zaterdag tegen een journalist van Vice. “Hij was een mes aan het pakken om mij en mijn zwarte vriend mee te steken. Dat ging ik niet laten gebeuren.”

In het uur voor de politie hem kwam halen, was hij bezig met een het opzetten van een website waarop hij geld wilde inzamelen voor zijn verdediging. Trump had toen al getwitterd: ‘Waarom arresteert de politie de moordenaar op Aaron Danielston niet’.

Het geweld speelt tegen de achtergrond van de aankomende presidentsverkiezingen van november. In Portland, maar ook in andere Amerikaanse steden, zijn al sinds eind mei protesten tegen de politie en tegen politiegeweld tegen zwarte mensen. ’s Nachts lopen die vaak uit op rellen en plunderingen.

Trump beschuldigt lokale democratische leiders ervan te laks te reageren. Hij hemelt rechtse groepen op die zelf orde op zaken stellen, zoals zaterdag in Portland gebeurde. Daar reden Trump-aanhangers in terreinwagens de stad door en zochten ze ruzie met linkse betogers.

De aanhoudende demonstratiechaos speelt vooral het Trump-kamp in de kaart, omdat het de aandacht van de kiezers afleidt van de coronapandemie, die de regering maar niet onder controle krijgt.

Agenten geschorst, maanden na dood zwarte man 

Zeven politieagenten in de stad Rochester in de staat New York zijn op non-actief gesteld. Ze waren allen betrokken bij de fatale aanhouding van Daniel Prude, een zwarte man. Prude kreeg eind maart een zak over zijn hoofd en overleed een week later aan de gevolgen van verstikking. De zaak is pas onlangs in de publiciteit gekomen, in de nasleep van andere zaken zoals de dood van George Floyd door politiegeweld en het neerschieten van Jacob Blake door agenten.

Blake overleefde meerdere schoten in zijn rug tijdens zijn aanhouding eind augustus, maar zal vermoedelijk nooit meer kunnen lopen. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft inmiddels met hem gesproken. Tijdens een bezoek aan de stad Kenosha, waar Blake werd neergeschoten, vertelde Biden donderdag dat hij een kwartier met hem heeft getelefoneerd. De Democraat had ook een ontmoeting met twee zussen en een broer van Blake. Trouw

Lees ook:

Het wordt grimmiger in Portland, Trump wil federaal ingrijpen

Een aanhanger van een rechtse groepering kwam zondag om tijdens een confrontatie tussen Black Lives Matter-groepen en tegendemonstranten. Trump herhaalde zijn ‘wet en orde’-boodschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden