Johnson onder vuur

Ook Britse politie gaat 'partygate' onderzoeken

De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur vanwege vermeende feesten in regeringsgebouwen die in overtreding waren van de coronaregels. Beeld AP
De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur vanwege vermeende feesten in regeringsgebouwen die in overtreding waren van de coronaregels.Beeld AP

De Britse politie gaat toch een onderzoek instellen naar vermeende feesten met overheidspersoneel tijdens coronalockdowns.

Redactie Trouw/ANP

Er wordt gekeken of de coronaregels zijn overtreden, zei politiechef Cressida Dick volgens Britse media.

De onrust over vermeende feesten wordt 'partygate' genoemd en heeft de positie van premier Boris Johnson aan het wankelen gebracht. De politie had zich eerder nog afwachtend opgesteld en dat leidde tot kritiek. Dick zei dinsdag dat er doorgaans geen onderzoek meer komt als overtredingen van coronaregels pas na lange tijd worden gemeld. "Dat hebben we publiekelijk ook vaak gezegd."

De politiechef verdedigde zich door uit te leggen dat de politie beperkte middelen heeft. Geweldsmisdrijven en terrorisme moeten volgens Dick ook worden aangepakt. Toch komt er alsnog een onderzoek naar "een aantal gebeurtenissen" van de afgelopen twee jaar in Downing Street en Whitehall, straten die deel uitmaken van het regeringscentrum van het land.

Er liep al een ander onderzoek naar de vermeende feesten en sociale bijeenkomsten waarop regels overtreden zouden zijn. Dat wordt in opdracht van de regering uitgevoerd door topambtenaar Sue Gray, die naar verwachting deze week met aanbevelingen komt. Haar onderzoek gaat volgens de regering gewoon door.

‘Feest met taart was geen echt feest’

Binnen de Conservatieve Partij van Johnson wordt gevreesd dat ‘partygate’ de premier de kop kan kosten. Er komen steeds weer nieuwe berichten over feesten naar buiten. Zo berichtte nieuwszender ITV maandag over festiviteiten rond een verjaardag van Johnson, die tijdens een lockdown in 2020 taart zou hebben gekregen en is toegezongen.

De regering zegt dat het geen echt feest was, maar alleen een korte bijeenkomst om de premier te feliciteren. Johnson zou zelf minder dan tien minuten aanwezig zijn geweest. Toch reageerden politici en nabestaanden van overleden coronapatiënten verontwaardigd op de onthulling.

De oppositie roept al langer dat Johnson moet opstappen, maar heeft geen meerderheid in het Lagerhuis. Dat wordt gedomineerd door de Conservatieve Partij van Johnson. Het echte gevaar voor de premier komt daarom vooral van boze partijgenoten. Die kunnen proberen hem af te zetten als partijleider. Dan moet hij ook weg als premier.

De politie in Londen heeft inmiddels een schriftelijk verzoek om informatie neergelegd bij het zogeheten Cabinet Office van de regering. Dat gaat over het onderzoek van Gray. Het korps wil alle relevante informatie krijgen over bijeenkomsten in Downing Street, waar zich de ambtswoning van Johnson bevindt.

Lees ook:
Week van de waarheid voor de Britse premier: overleeft hij de varkenspastei-samenzwering?

Na een week van oproer in zijn Conservatieve Partij begint de Britse premier Johnson aan een week die het einde van zijn premierschap kan inluiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden