Het San Marcoplein in Venetië stond het afgelopen weekeinde blank, maar de basiliek (op de achtergrond) bleef droog.  Beeld Reuters
Het San Marcoplein in Venetië stond het afgelopen weekeinde blank, maar de basiliek (op de achtergrond) bleef droog.Beeld Reuters

Venetië

Ook bij hoogwater krijg je voortaan geen natte voeten meer in de San Marco-basiliek

Pauline Valkenet

Venetië beschikt over een nieuw wapen tegen de voortdurende overstromingen. Sinds twee jaar is er al een mobiele waterkering die de lagune kan afsluiten wanneer de stad bij slecht weer en harde wind onder dreigt te lopen. De autoriteiten zetten die dijk omhoog wanneer er bijzonder hoog water wordt verwacht.

Maar de Basiliek van San Marco, aan het beroemde San Marcoplein, bevindt zich op zo’n beetje het allerlaagste punt van Venetië. Daar komt het water uit de lagune al bij het minste of geringste naar binnen. Het zoute water vreet er wel honderd keer per jaar aan de kostbare mozaïeken vloeren en daarom heeft de duizend jaar oude kerk extra bescherming nodig. Die bescherming is er nu: er is een lage wand van glas om de basiliek heen gezet.

De glaswand is 1.30 meter hoog, van doorzichtig kristal en valt daardoor niet eens erg op. In de barrière zitten vier openingen voor de bezoekers van de kerk. Wanneer het Venetiaanse acqua alta [hoge water] in aantocht is, gaan daar stalen schotten in en is de barrière hermetisch afgesloten. Afgelopen zondag werd-ie voor het eerst uitgetest. Terwijl het San Marcoplein ’s ochtends onder een laagje water van tien centimeter kwam te staan, bleef de vloer van de basiliek kurkdroog. Hoera!

Dit nieuwste wapen is tijdelijk. Het eiland waarop de byzantijnse basiliek staat, moet komende jaren in z’n geheel worden opgehoogd. Daarna is de glazen bescherming overbodig.

Lees ook:
Het water komt, dus Venetië smacht naar zijn dam

Meer dan 15 jaar bouwde Venetië aan zijn eigen waterkering om de stad te beschermen tegen de jaarlijkse vloed van zout water. Kunnen de Venetianen hun laarzen nu in de kast laten staan?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden