Arrestatie

Ontsnapte verdachte van kruisboogmoord op Russische worstenkoning in de kraag gevat

Archiefbeeld van een kruisboog. Beeld ANP
Archiefbeeld van een kruisboog.Beeld ANP

In Moskou is maandag een voorvluchtige man in de kraag gevat die wordt verdacht van de moord op de Russische ‘worstenkoning’. De bekende oligarch Vladimir Maroegov werd in november vorig jaar om het leven gebracht.

Een kruisboog, een buitensauna, een worstenkoning, een overval, een gevangenisontsnapping, een voormalig minnares en een vechtscheiding. Op het eerste gezicht doet het verhaal over de steenrijke Russische oligarch Vladimir Maroegov aan als de plot van een beroerde B-film, maar schijn bedriegt.

Zijn partner weet halfnaakt te ontsnappen

Het verhaal begint op een donkere novemberdag in 2020. Plaats van handeling is het luxueuze buitenhuis van Maroegov in het plaatsje Istra net buiten Moskou, waar in de vroege ochtend twee gemaskerde mannen binnendringen. Maroegov zit op dat moment in de buitensauna van zijn landgoed met Sabina Gaziëva: een bestuurslid van zijn bedrijf, zijn voormalig minnares en inmiddels vaste partner.

De mannen stormen de sauna binnen en binden het koppel vast. Ze eisen geld van de man die in Rusland beter bekend staat als de ‘worstenkoning’, omdat hij zijn fortuin verdiende in de vleesverwerkingsindustrie. In de schermutseling die ontstaat, weet Gaziëva halfnaakt te ontsnappen door een raam. Ze rent naar de buren en belt de politie. Als die aankomt op de plaats van het misdrijf, treft ze Maroegov op de grond van de sauna aan. Een pijl heeft zijn lichaam doorboord. Naast zijn levenloze lichaam ligt de kruisboog waarmee de schutter de pijl afvuurde.

De verdachte weet te ontsnappen

Diezelfde maand arresteert de politie Aleksandr Mavridi op verdenking van de moord op Maroegov, maar in augustus dit jaar weet de verdachte uit voorlopige hechtenis te ontsnappen samen met vier andere gevangenen die vastzitten vanwege diefstal. Hoewel zijn vier mede-ontsnappers vrijwel direct tegen de lamp lopen, weet Mavridi meer dan een maand onder de radar te blijven.

Tot afgelopen maandag. Met behulp van bewakingscamera’s met gezichtsherkenningsoftware weten agenten van de veiligheidsdienst FSB en het Onderzoekscomité – het Russische equivalent van de Amerikaanse FBI – Mavridi in de kraag te vatten in Moskou. Tijdens zijn arrestatie droeg Mavridi een tas bij zich met daarin bankbiljetten ter waarde van duizenden euro’s in verschillende valuta.

Hoewel er over het motief achter de moord op de worstenkoning nog weinig duidelijk is, was Maroegov voor zijn dood verwikkeld in een vechtscheiding met zijn ex-vrouw, de dichteres Tatjana Maroegova. Het koppel ruziede sinds 2019 over eigendomsrechten van hun gemeenschappelijke woningen, buitenhuizen en, hoe kan het ook anders, een worstenfabriek.

Lees ook:

Vechtscheiding in de Russische jetset loopt uit op een gewapende bezetting van een villa aan de Côte d’Azur

Een vechtscheiding die uitloopt op de bezetting van een pand door gewapende mannen. In de wereld van de Russische nouveau riche lijkt niets te gek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden