Nieuws Brazilië

Ontslagen wetenschapper haalt hard uit naar Bolsonaro

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro Beeld AP

De directeur van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) is uit zijn functie gezet nadat president Jair Bolsonaro forse kritiek had geleverd op ontbossingscijfers van de Amazone. 

“Die worden gemanipuleerd en hoger voorgesteld dan ze zijn, om de naam van Brazilië en de regering te besmeuren”, aldus Bolsonaro. Het INPE maakte vorige maand bekend dat in juni een gebied van 920 vierkante kilometer van het Amazonewoud verloren was gegaan door illegale ontbossing, een toename van 88 procent ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar.

Bolsonaro reageerde meteen met een forse aanval op het instituut, dat sinds 1988 de ontbossing van de Amazone monitort. Hij verweet directeur Ricardo Galvão manipulatie van de cijfers en dat hij zich ‘voor het karretje van internationale ngo’s laat spannen om Brazilië in een kwaad daglicht te stellen’.

Galvão, een 71-jarige natuurkundige met een lange staat van dienst in de internationale wetenschap, repliceerde daarop in een uitgebreid tv-interview. Daarin legde hij de jarenlang gehanteerde onderzoeksmethode uit, op basis van diverse satellietgegevens. Tegelijkertijd stelde hij vragen over de capaciteiten van Bolsonaro om de cijfers te kunnen beoordelen.

“Sinds 1988 hebben wij de grootste historische verzameling gegevens over het verdwijnen van tropische bebossing, die wereldwijd wordt gerespecteerd”, aldus de inmiddels ontslagen directeur, die nog een mandaat had tot volgend jaar. “En Bolsonaro zegt dat onze gegevens volgens zijn interpretatie niet correct zijn, alsof hij de kwaliteiten of kwalificaties heeft zo’n data-analyse uit te voeren.”

Bolsonaro praat alsof hij in een bar staat, stelde Galvão. “Hij uit ongefundeerde beschuldigingen over mensen van het allerhoogste Braziliaanse wetenschappelijke niveau. Dat zeg ik niet alleen, maar vele anderen ook. Dit is een grap van een joch van veertien jaar die een president van de republiek niet past.”

Vrijdag kreeg Galvão in een gesprek met minister van wetenschap en technologie Marco Pontes, onder wie het INPE officieel ressorteert, zijn ontslag. Daarna verklaarde hij dat zijn uitlatingen over Bolsonaro voor ‘een onhoudbare situatie hadden gezorgd’. 

Lees ook:
Braziliaanse president vindt cijfers ontbossing Amazone ‘manipulatie’ en ontslaat directeur onderzoeksinstituut

De directeur van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) is uit zijn functie gezet nadat president Jair Bolsonaro forse kritiek had geleverd op gepresenteerde ontbossingscijfers van de Amazone.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden