Verenigde Staten

Onthullingen halen Trumps beleden liefde voor militairen onderuit

President Donald Trump gebaart naar zijn aanhangers terwijl zijn auto wegrijdt uit de Trump National Golf Club in Sterling, Virginia. Beeld AP
President Donald Trump gebaart naar zijn aanhangers terwijl zijn auto wegrijdt uit de Trump National Golf Club in Sterling, Virginia.Beeld AP

Rond president Trump is weer een storm van verontwaardiging opgestoken. Hij zou gesneuvelde militairen hebben uitgemaakt voor ‘losers’. De timing is slecht voor hem.

Donald Trump ‘zweert bij alles wat hoog en laag’ is dat hij nooit over gesneuvelde Amerikaanse militairen heeft gesproken als ‘losers’. Het tijdschrift The Atlantic onthulde dat op gezag van anonieme bronnen.
Trump riep zondag zijn Twitter-volgers op om massaal te bellen of schrijven naar Atlantic-eigenaar Laurene Powell Jobs. Volgens hem zou haar overleden man, de oprichter van Apple, zijn kant kiezen: “Steve Jobs zou niet blij zijn als hij wist dat zijn vrouw geld dat hij haar naliet, vergooit aan een zieltogend radicaal-links magazine dat wordt geleid door een oplichter en dat nepnieuws en haat uitspuwt.”

Het nieuws deed het Witte Huis in de hoogste alarmfase belanden. Zelfs de first lady, die zich zelden inlaat met het constante politieke rumoer rond de president, schoot hem te hulp. Melania Trump twitterde dat het verhaal ‘niet waar’ is.

Trumps tegenstander bij de komende komende presidentsverkiezingen, Joe Biden, sprak emotioneel van ‘weerzinwekkende’ en ‘on-Amerikaanse’ uitspraken, en eiste excuses van de president aan alle familieleden van gevallen militairen. “Hoe zou je je voelen als je nu een kind in Afghanistan had? Hoe zou je je voelen als je een zoon of dochter, een man, een vrouw had verloren?”

Het contrast tussen beide politici kon op dit terrein bijna niet groter zijn: Trump kwam dankzij een lichamelijk ongemak onder de dienstplicht in Vietnam uit. Hij had een hielspoor. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat de arts die de diagnose stelde in het krijt stond bij Trumps vader Fred. Joe Bidens zoon Beau, in 2015 overleden aan kanker, deed in 2008 en 2009 dienst in Irak.

Minachting voor militairen

The Atlantic schildert aan de hand van anonieme bronnen meerdere gelegenheden waar Trump zijn minachting voor militairen liet merken. Sommige daarvan waren al ongeveer bekend, maar krijgen nu duidelijker contouren.
Zo ontzegde Trump in 2015, toen hij al campagne voerde voor het presidentschap, senator John McCain uit Arizona openlijk de titel ‘oorlogsheld’. McCain werd in Vietnam gevangengenomen en gemarteld. Volgens Trump kon je geen held zijn als je je gevangen had laten nemen.

Na het overlijden van McCain in 2018 werd Trump woedend toen bleek dat op overheidsgebouwen de vlag halfstok ging, en probeerde hij dat – tevergeefs – terug te draaien.

Ook waren er al eerder vragen over Trumps afwezigheid bij de herdenking in 2018 van Amerikaanse oorlogsdoden op de Aisne-Marne-begraafplaats, honderd kilometer ten oosten van Parijs. Officieel ging Trump niet omdat regenachtig weer geen helikoptervlucht toeliet en een rit in de auto te lang zou duren. Maar The Atlantic citeert medewerkers die hem hoorden zeggen dat de herdenking onbelangrijk was: “Het ligt daar vol met losers.”

‘Wat kopen ze ervoor?’

En tijdens een bezoek in 2018 aan de nationale begraafplaats in Arlington met zijn stafchef John Kelly zou hij hebben gezegd over mensen die militair worden: “Ik begrijp het niet. Wat kopen ze ervoor?” Onder de op Arlington begraven gesneuvelde militairen is de zoon van Kelly.

In militaire parades, waarvan hij een groot liefhebber is, wil de president geen oorlogsgewonden laten meelopen of -rijden, omdat het voor de kijkers een vervelend gezicht zou zijn. De Democratisch senator Tammy Duckworth, die tijdens haar diensttijd in Irak beide benen verloor, beet terug: “Ik heb liever mijn rolstoel en titanium benen dan de zogenaamde hielsporen van Donald Trump.”

Diverse media wisten, eveneens door anonieme zegslieden, de verhalen uit The Atlantic te bevestigen. Daarbij was zelfs de doorgaans Trump-vriendelijke tv-zender Fox News. Trump reageerde via Twitter fel op dat ‘verraad’ en riep Fox op de verslaggeefster te ontslaan.

Verkiezingen beginnen deze week

De beschuldigingen in de Atlantic raken Trump op een gevoelig punt en op een gevoelig moment. Hij laat zich vanaf zijn intrede in de politiek voorstaan op zijn liefde voor het leger – dat volgens hem onder zijn voorganger Barack Obama sterk verwaarloosd was – en voor militairen. Daarmee zit hij helemaal op de lijn van zijn traditioneel denkende en nationalistische achterban.

Als in dat imago een deuk komt, kan hem dat onmiddellijk electoraal schaden, en hetzelfde geldt voor Joe Biden wanneer die een onhandige uitspraak doet. Want 3 november mag dan de officiële verkiezingsdag zijn, in feite beginnen de verkiezingen deze week al.

Vrijdag werden in North Carolina stembiljetten opgestuurd aan 600.000 kiezers die daarom hadden gevraagd, en die ze na ontvangst meteen kunnen terugsturen. Later deze maand gebeurt dat in nog 29 staten, en half oktober sluit de rest van de VS (in totaal vijftig staten plus hoofdstad Washington DC) zich daarbij aan.

Lees ook:

Waarom de geplaagde Trump een plotwending nodig heeft

De suggestie van president Trump om de presidentsverkiezingen uit te stellen heeft geen praktische consequenties en vestigt zo vooral de aandacht op hoe slecht hij er politiek voor staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden