Ontbossing Brazilië

Ontbossing Amazonegebied Brazilië op hoogste niveau sinds 2008

Het Braziliaanse Amazonegebied Beeld AFP
Het Braziliaanse AmazonegebiedBeeld AFP

De ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië is gestegen tot het hoogste niveau van de afgelopen 12 jaar. Vooral sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro zou het kappen van het regenwoud enorm zijn toegenomen.

De ontbossing is in beeld gebracht door satellietbeelden van eind juli 2020 te vergelijken met die van begin augustus 2019. Daaruit blijkt dat ruim 11.000 vierkante kilometer verloren is gegaan, zo meldt het Braziliaanse ruimteagentschap INPE. Een gebied dat zeven keer zo groot is als Londen. Dat is een stijging van 9,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor, zo meldt persbureau Reuters.

Brazilië heeft in zijn eigen klimaatveranderingswet uit 2009 laten vastleggen dat de ontbossing jaarlijks niet groter mag zijn dan 3.900 vierkante kilometer, veel minder dus dan wat nu jaarlijks wordt gekapt. Maar wat de juridische gevolgen zijn van het overschrijding van die doelstelling, is niet in de wet vastgelegd.

Beleid Bolsonaro

De Amazone is ‘s werelds grootste regenwoud en zijn bescherming is volgens onderzoekers en milieuactivisten cruciaal om een ​​catastrofale klimaatverandering te stoppen vanwege de enorme hoeveelheid kooldioxide die het opneemt. Zij geven de regering van Bolsonaro de schuld van de extreme ontbossing.

De regering zelf is veel minder negatief, omdat de stijging van de ontbossing wel is afgevlakt ten opzichte van 2019. Toen werd nog een stijging gemeten van 34 procent ten opzichte van het jaar ervoor. ‘Het laat zien dat onze inspanningen vruchten afwerpen’, aldus vicepresident Mourao.

Europese leiders zoals de Franse president Emmanuel Macron, hebben Brazilië fel bekritiseerd, omdat het niet voldoende in het werk stelt om het regenwoud te beschermen. Aankomend president Biden zei dit jaar nog dat de Verenigde Staten mogelijk druk gaan uitoefenen op Brazilië om betere natuurbescherming af te dwingen.

Lees ook:

Investeerders keren Brazilië de rug toe uit onvrede over ontbossing Amazonegebied

Buitenlandse investeerders dreigen zich uit Brazilië terug te trekken omdat ze kritiek hebben op de ontbossing in het Amazonegebied. Ze eisen dat de regering in actie komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden