Europese Unie

Onrust over mogelijke Chinese spionage in de Europese wijk van Brussel

Voorgevel van de EU-ambassade van Malta in Brussel. In de spiegelruit is het gebouw van de Europese Commissie te zien. Beeld Photo News

Peking zou in 2007 zou via een Chinees bedrijf apparatuur hebben binnengesmokkeld in de ambassade van Malta. Dat land spreekt de berichten tegen. Ook de Belgische inlichtingendienst ontkent.

De Belgische autoriteiten zijn in verlegenheid gebracht door verdachtmakingen over Chinese spionage-activiteiten in het Brusselse ambassadegebouw van Malta. Dat ligt middenin de Europese wijk, pal tegenover het gebouw van de Europese Commissie. Bij een verbouwing in 2007, door een Chinees bedrijf, zou allerlei afluisterapparatuur en andere hoogwaardige technologie het gebouw binnen zijn gekomen,  volgens (vooralsnog onbevestigde) berichten.

De Belgische inlichtingendienst is verantwoordelijk voor de veiligheid van de EU-gebouwen in Brussel, al mogen ze zelf die panden niet betreden. Ze behoren immers tot het grondgebied van de desbetreffende landen. In dergelijke ‘permanente vertegenwoordigingen’ van de EU-landen komen diplomaten bijeen, wordt druk getelefoneerd en passeren vertrouwelijke EU-documenten de daar aanwezige computersystemen.

Over de mogelijke Chinese infiltratie in de Maltese ambassade werden de Belgen in 2010 getipt door hun Britse collega’s, zo meldde de Franse krant Le Monde vrijdag. Maar de Belgische dienst zou deze informatie niet hebben doorgegeven aan de EU-instanties, terwijl dat wel had gemoeten. EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell heeft de afgelopen dagen gezegd van niets te weten. De zaak is extra pikant, omdat de destijds verantwoordelijke Belgische minister van buitenlandse zaken, Didier Reynders, inmiddels Eurocommissaris is en dus Borrells directe collega.

Chinese druk

De Maltese autoriteiten spreken fel tegen dat hun ambassade in Brussel door de Chinezen werd of wordt gebruikt als afluisterpost. Volgens Malta heeft China destijds alleen meubilair geschonken, en is dat zorgvuldig gescand. Bovendien zijn die spullen allang weer vervangen, aldus Malta. De tv-toestellen die China eveneens had gedoneerd, zouden nooit zijn geïnstalleerd.

Ook de Belgische veiligheidsdienst ontkent harde bewijzen te hebben voor Chinese spionage. “We hebben ook nooit gezegd dat dat het geval was”, laat de dienst Veiligheid van de Staat weten aan website EUobserver.

De verdachtmakingen over Chinese spionage van de EU komen bovenop de berichten van de afgelopen weken, waarin de EU tot twee keer toe zou hebben toegegeven aan Chinese druk. De eerste keer ging het om een corona-gerelateerd nepnieuwsrapport van Borrells diplomatieke dienst, waarbij Borrell stellig ontkende dat daarin was geschrapt, op verzoek van Peking. De tweede keer was er een (wel bevestigde) wijziging aangebracht in een ingezonden stuk van EU-ambassadeurs in de China Daily, een spreekbuis van het communistische regime. Ook heersen er al jaren zorgen over vermeende Chinese pogingen om via aanleg van 5G-netwerken voor supersnel internet een datamonopolie in het Westen te bemachtigen.

Duur pand

Malta werd EU-lid in 2004, en kocht in Brussel een imposant pand voor zijn EU-ambassade, met rechtstreeks zicht op het gebouw van de Europese Commissie. Volgens Le Monde waren diplomaten uit andere landen verbaasd dat het kleine Malta dat pand kocht, en niet huurde, en dat ze die locatie hadden gekozen. Bovendien werd liefst 21 miljoen euro uitgetrokken voor een grondige verbouwing, waarvoor een Chinees bedrijf werd ingeschakeld.

Malta staat op betere voet met China dan menig ander EU-land. In 2014 kocht het Chinese staatsenergiebedrijf Shanghai Electric Power een belang van 320 miljoen euro in het Maltese Enemalta. Dat kwam in de jaren daarna in opspraak wegens mogelijke corruptie, die weer een rol speelt in de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia in 2017.

VVD-Europarlementariër Bart Groothuis heeft, voor de tweede keer in enkele weken, Borrell een brandbrief gestuurd met een verzoek om opheldering. Samen met zijn delegatieleider Malik Azmani vraagt hij Borrell om een diepgaand onderzoek naar de gang van zaken in de ambassade van Malta. Ook vragen de twee VVD’ers zich in de brief af of het wel wenselijk is dat een Chinees bedrijf de opdracht krijgt om een EU-ambassade te renoveren.

Lees ook:
Europa doelwit van Chinese coronapropaganda

Het EU-rapport over desinformatie zou zijn aangepast onder druk van China. De Europese Commissie ontkent ten stelligste, maar de twijfel blijft.

China kan roep om een onafhankelijk virusonderzoek niet langer negeren

De jaarvergadering van de WHO dreigde uit te lopen op geruzie tussen het Westen en China. Maar de Chinese president Xi probeert een conflict te vermijden, met hulp van WHO-chef Tedros.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden