WetenschapKnokkelkoorts

Onderzoekers noemen het 'wonderbaarlijk': drastische afname van knokkelkoorts

Een uitvergrote afbeelding van een dengue-mug. Beeld colourbox
Een uitvergrote afbeelding van een dengue-mug.Beeld colourbox

Het is onderzoekers in Indonesië gelukt om muggen zodanig te manipuleren dat het aantal knokkelkoortsgevallen met bijna 80 procent afnam.

Het wetenschappelijk team dat aan de wieg stond van de ontdekking, noemde de resultaten ‘baanbrekend’ en zelfs ‘wonderbaarlijk’. En daar valt iets voor te zeggen. Bij een grootschalig onderzoek in de Indonesische stad Yogyakarta wisten onderzoekers het aantal knokkelkoortsgevallen in de 500.000 inwoners tellende stad met zeker 77 procent terug te brengen, aldus de Britse omroep BBC.

Voor hun onderzoek gebruikten de wetenschappers muggen die waren geïnfecteerd met een bacterie die het vermogen van de muggen om knokkelkoorts te verspreiden sterk vermindert. Deze zogeheten Wolbachia-bacterie doet de mug zelf geen kwaad, maar nestelt zich op dezelfde plek in het lichaam als het knokkelkoortsvirus. Daardoor heeft het virus grotere moeite om zich te reproduceren en neemt de kans drastisch af dat een mug het virus op mensen overbrengt.

Knokkelkoorts groeide in een halve eeuw uit tot pandemische proporties

Knokkelkoorts, dat zijn naam dankt aan het feit dat ze gepaard gaat met hevige pijn in de spieren en botten, groeide in een halve eeuw uit tot een ziekte van pandemische proporties. Vóór 1970 was er volgens de WHO in slechts negen landen sprake van ernstige uitbraken, vandaag de dag in meer dan honderd. Modellen van de WHO schatten het aantal infecties op ruim 390 miljoen per jaar en in de afgelopen twintig jaar verachtvoudigde het aantal besmettingsmeldingen dat bij de organisatie binnenkwam.

De uitkomsten van het onderzoek zijn dan ook hoopgevend volgens de onderzoekers en hebben de potentie om de ziekte wereldwijd drastisch terug te dringen. Op korte termijn zal het onderzoek eerst naar andere plekken in Indonesië worden uitgebreid.

Lees ook:

Dengue? ‘Ik denk dat je naar de dokter moet’, zegt mijn vrouw.

Dengue, ofwel knokkelkoorts, is in Azië bezig aan een opmerkelijke opmars, geholpen door de opwarming van de aarde. Correspondent Ate Hoekstra raakte besmet met het virus en snapt nu waarom zijn landgenoten in Cambodja daar met zoveel afschuw over praten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden