Misbruikschandaal

Onderzoek: WHO-hulpverleners betrokken bij seksueel misbruik in de Democratische Republiek Congo

Volgens WHO-directeur Tedros is het een ‘donkere dag’ voor zijn organisatie.  Beeld AP
Volgens WHO-directeur Tedros is het een ‘donkere dag’ voor zijn organisatie.Beeld AP

Tientallen hulpverleners hebben zich tijdens de ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo schuldig gemaakt aan seksueel misbruik. ‘Het is onvergeeflijk.’

Isabel Bolle

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dinsdag geshockeerd gereageerd nadat een onafhankelijk onderzoek heeft vastgesteld dat tientallen meisjes en vrouwen in de Democratische Republiek Congo seksueel misbruikt zijn door medewerkers van hulporganisaties, waaronder ook medewerkers van de VN-organisatie.

Volgens het onderzoek worden er in totaal 83 hulpverleners verdacht van het misbruik, waarvan 21 die in de desbetreffende periode werkzaam waren bij de WHO. Het misbruik vond plaats tussen 2018 en 2020, toen verschillende hulporganisaties in het land actief waren tijdens de ebola-epidemie.

Gedwongen abortus

De WHO had het onderzoek ingesteld nadat nieuwsorganisaties The New Humanitarian en de Thomson Reuters Foundation vorig jaar een verhaal hadden gepubliceerd waarin vijftig vrouwen de hulpverleners van de WHO en andere hulporganisaties beschuldigden van seksueel misbruik.

De hulpverleners zouden de vrouwen voorhouden dat ze een baan konden krijgen in ruil voor seks, of dreigden vrouwen die voor hen werkzaam waren te ontslaan als ze seks met de hulpverleners weigerden. Ondanks meerdere meldingen bij de WHO werd er destijds niks met de aanklachten gedaan.

De commissie die het onderzoek uitvoerde heeft de verhalen van 80 vrouwen – tussen de 13 en 43 jaar oud – onderzocht. Het misbruik zou tot minstens 29 zwangerschappen hebben geleid, en in sommige gevallen zouden de vrouwen door de hulpverleners gedwongen zijn tot een abortus.

Onvergeeflijk

Een van de slachtoffers is een 14-jarig meisje, dat in het onderzoek ‘Jolianne’ wordt genoemd. Volgens haar was ze in de stad Mangina aan de kant van de weg prepaid-telefoonkaarten aan het verkopen, toen een chauffeur die werkzaam was bij de WHO haar een lift naar huis aanbood. In plaats daarvan nam hij haar mee naar een hotel waar hij haar verkrachtte. Ze werd zwanger en beviel later van zijn kind.

Volgens de directeur-generaal van de WHO, Tedros Ghebreyesus, is het een “donkere dag” voor zijn organisatie. Hij verontschuldigde zich in een persconferentie tegenover de slachtoffers: “Wat jullie overkomen is, zou niemand ooit moeten overkomen. Het is onvergeeflijk. Het is mijn grootste prioriteit om ervoor te zorgen dat de daders niet vrijgesteld worden maar ter verantwoording worden geroepen”.

De commissie die het onderzoek uitvoerde, stelt voor dat de WHO de slachtoffers een schadevergoeding betaalt. De WHO liet weten dat van de 21 vermeende daders nog 4 werkzaam waren bij de organisatie; die zijn per direct ontslagen. Ook wordt het alle vermeende daders verboden in de toekomst ooit nog voor de WHO te werken. Van rechtsvervolging is vooralsnog geen sprake.

Lees ook:

Seks voor hulp of een baantje: WHO-medewerkers hebben tientallen vrouwen in Congo misbruikt

Hulpverleners hebben vrouwen in Congo seksueel misbruikt, zo blijkt uit een onderzoek door journalisten. Na eerdere schandalen in onder meer Haïti lijkt er weinig veranderd.

Geen hulporganisatie is immuun voor misbruik

Het seksschandaal bij Oxfam is geen incident. Hulpverlenende organisaties moeten zich continu wapenen tegen misbruik door hun werknemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden