Havana-syndroom

Onderzoek naar mogelijke ‘energie-aanval’ bij Witte Huis

Het Amerikaanse Witte Huis.  Beeld EPA
Het Amerikaanse Witte Huis.Beeld EPA

De Amerikaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar zeker twee mogelijke ‘energie-aanvallen’ in de Verenigde Staten.

Redactie Trouw

Die lijken vergelijkbaar te zijn met mysterieuze incidenten in het buitenland waarbij Amerikaans overheidspersoneel ziek werd zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, bericht CNN.

Bronnen zeggen tegen de nieuwszender dat een van de mogelijke aanvallen vorig jaar plaatsvond in de buurt van het Witte Huis. Daar zou een medewerker van de Nationale Veiligheidsraad onwel zijn geworden. De autoriteiten vinden dat bijzonder zorgwekkend en ook senatoren zijn al bijgepraat over de incidenten.

Een ander incident vond plaats in 2019. Toen maakte een medewerkster van het Witte Huis melding van een mogelijke aanval. Die zou hebben plaatsgevonden terwijl ze haar hond uitliet in een voorstad van Washington.

Havana-syndroom

De ziekteverschijnselen die zijn gemeld deden onderzoekers denken aan het zogenoemde Havana-syndroom. Zo worden de onverklaarbare klachten omschreven waar Amerikaans personeel op Cuba enkele jaren geleden melding van maakte. Die Amerikanen hoorden soms een raar geluid en klaagden over ernstige hoofdpijn en misselijkheid.

De aanhoudende gezondheidsklachten van Amerikanen op Cuba hadden grote gevolgen. De VS haalden veel medewerkers terug uit de communistische eilandstaat. Later maakten ook Amerikaanse diplomaten in landen als China en Rusland melding van vergelijkbare incidenten.

Het bleef uiteindelijk onopgehelderd of sprake was van aanvallen en wie daarvoor verantwoordelijk is. Senatoren kregen eerder te horen dat Rusland mogelijk achter recente incidenten zit, maar volgens een ingewijde wordt ook China gezien als verdachte.

De aanpak van het probleem zorgt voor verdeeldheid binnen de Amerikaanse overheid. Het Pentagon, inlichtingendienst CIA en het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) hebben onderzoeken ingesteld.

Voormalig minister van Defensie Chris Miller klaagde onlangs bij CNN dat de CIA en BuZa de incidenten niet serieus genoeg namen. Het Pentagon zou daarom uit frustratie hebben besloten om zelf het voortouw te nemen en een taskforce op te richten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden