Brieven aan Kim Jong-un

Onderzoek naar 'lakse' omgang Trump met Witte Huis-documenten

Donald Trump met brieven die hij ontvangen zou hebben van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld AFP
Donald Trump met brieven die hij ontvangen zou hebben van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld AFP

Het Amerikaanse parlement start een onderzoek naar het papierwerk dat dit jaar is veiliggesteld in het resort van oud-president Donald Trump.

ANP

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat bekijken of wetten zijn overtreden. Trump mocht na zijn ambtstermijn geen officiële documenten meer in zijn bezit hebben.

Amerikaanse presidenten moeten volgens de wet al hun brieven en andere schriftelijke communicatie met betrekking tot officiële taken bewaren en overdragen aan het Nationaal Archief. Deze organisatie zei maandag dat Trump halverwege januari vijftien dozen met papierwerk uit het Witte Huis moest teruggeven. Ze lagen in het resort Mar-a-Lago (Florida), dat tijdens Trumps presidentschap een soort tweede Witte Huis was.

De voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie is naar eigen zeggen “erg bezorgd” over de situatie. Het lijkt er volgens haar op dat documenten zijn meegenomen uit het Witte Huis, terwijl dat in strijd is met de wet. Ze uitte ook haar zorgen over recente berichten in de media. Daarin stond dat Trump herhaaldelijk probeerde presidentiële documenten te vernietigen, aldus de voorzitter. Ook dat zou een schending van de wet kunnen zijn.

Mogelijk wetten overtreden

Het Nationaal Archief had halverwege januari vervoer geregeld voor de documenten vanuit Trumps resort, na “discussies” met zijn vertegenwoordigers. In die dozen zouden ook de brieven zitten die Trump had gestuurd naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Medewerkers van Trump zijn nog op zoek naar meer documenten die afkomstig zijn uit het Witte Huis.

Volgens Amerikaanse media heeft het Nationaal Archief justitie verzocht een onderzoek in te stellen omdat er mogelijk wetten zijn overtreden. Het is volgens experts niet duidelijk wat de gevolgen voor Trump zullen zijn als wordt vastgesteld dat hij inderdaad incorrect is omgegaan met de documenten, omdat nog geen enkele ex-president daarvoor is vervolgd.

Trump had zijn schriftelijke communicatie eigenlijk direct na zijn vertrek uit het Witte Huis moeten overdragen. De Republikein werd in januari vorig jaar opgevolgd door de Democraat Joe Biden. Oud-medewerkers van Trump hebben tegen Amerikaanse media gezegd dat de documenten die aan het archief werden overgedragen, haastig werden ingepakt tijdens het vertrek.

Lees ook:

Tegenslag voor Trump: onderzoekscommissie krijgt zijn documenten

Eind januari oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat de commissie die de opstand van 6 januari onderzoekt ook de documenten over de rol van toenmalig president Trump mag bekijken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden