IndiaVerkiezingen

Ondanks kritiek stevent de Indiase ‘gewone man partij’ af op een verkiezingswinst

Inwoners van de Indiase hoofdstad Delhi stonden zaterdag in de rij om te gaan stemmen.Beeld Getty Images

Morgen wordt de uitslag bekend van de lokale verkiezingen in de Indiase hoofdstad New Delhi. De anti-corruptiepartij AAP staat, ondanks kritiek, weer goed in de peilingen. 

“Alle medicijnen zijn gratis, het is geweldig.” Jagrati Devi wijst naar de buurtkliniek verderop in de straat. “Voor wanneer de kinderen griep hebben, en tegen mijn suikerziekte – alles. Zelfs diagnostische tests kosten niets.”

Samen met een buurvrouw en haar kleindochter zit Devi, een oudere vrouw met een knalroze sjaal over haar hoofd, van de winterzon te genieten op de stoep voor haar huis. Ze woont al haar hele leven hier in Hari Nagar, een typische lage-middenklassewijk in India’s hoofdstad Delhi. De huizen lijken scheef en willekeurig driehoog opeen gestapeld, de straten zijn smal met brede overhangende electriciteitskabels en overal slingert afval. Devi overstemt met moeite de luidspreker van een continu rondrijdende tuktuk, waaruit de oproep klinkt om naar de stembus te komen.

Comfortabele meerderheid

Zaterdag gingen de inwoners van India’s hoofdstedelijke regio Delhi naar de stembus om een nieuw lokaal parlement te kiezen. Morgen wordt de uitslag bekend. De meeste exitpolls voorspellen een comfortabele meerderheid voor de regerende Aam Aadmi Party (AAP), wat ‘Gewone Man Partij’ betekent.

Gevraagd naar de prestaties van AAP wijzen Devi en haar buurvrouw meteen in de richting van de gratis kliniek. De 158 gratis buurtklinieken die door heel Delhi werden geopend, zijn het paradepaardje van de partij, die wordt geleid door de voormalige anticorruptie-activist Arvind Kejriwal. In Hari Nagar is het de hele dag door een komen en gaan van patiënten. Daarnaast kan Devi de subsidie op elektriciteit, tot een bepaald maximaal verbruik, waarderen. “Eerder betaalden we misschien zes of zeven euro per maand. Nu ongeveer de helft daarvan.”

Subsidies, water en onderwijs

AAP gaf de afgelopen jaren ook hogere subsidies aan boeren aan de rand van Delhi, legde waterleidingen aan in illegaal gebouwde sloppenbuurten, maakte overheidsdiensten toegankelijker via het internet en besteedde elk jaar een kwart van het budget aan verbetering van het gratis onderwijs voor de armen. Er werden duizenden extra klaslokalen gebouwd en veelgeprezen Geluks-lessen geïntroduceerd om aandacht te geven aan de mentale gezondheid van scholieren, die vaak onder grote prestatiedruk staan.

Gratis wifi door de hele stad en duizenden elektrische bussen zijn onvervulde beloftes gebleven, net als andere maatregelen tegen de zware luchtvervuiling in de stad. Ook op het gebied van corruptie prikken kritische waakhonden gaten in het schone imago van AAP en Kejriwal.

De onderzoeksorganisatie Common Cause heeft er bijvoorbeeld op gewezen dat de partij niet zoals beloofd elke inkomende en uitgaande cent op de eigen website publiceert en verantwoordt. Enkele voorname leden zouden zelfs zijn opgestapt vanwege een paar hoge donaties, waarvan de herkomst onbekend is gebleven.

Anti-moslimwet

Maar de voornaamste kritiek die in Hari Nagar is te horen, heeft hier niets mee te maken. “Kejriwal steunt het protest in Shaheen Bagh”, zegt Sukbir Yadav. In de wijk Shaheen Bagh, een half uur rijden van Hari Nagar, wordt 24 uur per dag een doorgaande weg geblokkeerd door burgers die protesteren tegen een aanpassing in de Indiase burgerschapswet. Hierdoor kunnen vluchtelingen uit Pakistan, Afghanistan en Bangladesh makkelijker Indiaas staatsburger worden, tenzij zij moslim zijn.

De demonstranten in de overwegend islamitische wijk noemen de wet discriminerend. Maar volgens Yadav, een zogenoemde kabariwalla die maandelijks zo’n 250 euro verdient met het aan huis ophalen en doorverkopen van herbruikbaar afval, is het onaanvaardbaar dat ze om deze reden nu al bijna twee maanden lange files veroorzaken. In zijn ogen gaat het om moslims die het hun hindoeïstische stadsgenoten onnodig moeilijk maken.

Onderbuikgevoelens

De hindoe-nationalistische BJP speelt in de strijd om Delhi in op dit soort verdeeldheid en onderbuikgevoelens. Zowel de demonstranten als Kejriwal zijn door BJP-politici vergeleken met terroristen. Hierdoor lijken debatten over grootstedelijke uitdagingen volledig te zijn overschaduwd. 

Voor Yadav is het reden om voor BJP te stemmen, hoewel hij erkent dat AAP in zijn eigen buurt ‘zeer goed werk’ heeft verricht. Maar zijn collega, Anroop Singh, gelooft niet dat het de uitslag zal beïnvloeden. Zijn verwachtingen zijn in lijn met de peilingen. “Ik fiets wekelijks langs tientallen huizen. En overal waar ik kom, steunen de meeste mensen Arvind Kejriwal van AAP. Het is een hardwerkende, eerlijke man.”

Een bezem als logo

De Aam Aadmi Party (AAP) werd in 2012 opgericht door Arvind Kejriwal, een activist die een jaar eerder nationale bekendheid verwierf als organisator van de actiegroep India Against Corruption. De groep inspireerde duizenden mensen door heel India om de straat op te gaan in protesten tegen de hardnekkige corruptie in alle lagen van het bestuur. Deelname aan de landelijke verkiezingen in 2014 mislukte volledig, maar in Delhi won de partij in 2015 geheel onverwachts een overweldigende meerderheid van 67 van de 70 zetels. Met een bezem als logo en beloftes van een corruptievrij ontwikkelingsbeleid won de AAP het vertrouwen van de minder welvarende meerderheid van Delhi’s 20 miljoen inwoners. De exitpolls voorspellen deze keer een kleinere meerderheid voor AAP.

Lees ook: Vrouwen mogen gratis met het openbaar vervoer in Delhi

Om het geweld tegen vrouwen in te dammen, mogen zij gratis reizen met het ov. Een verkiezingsstunt, menen sommigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden