Israëlisch-Palestijns conflict

Ondanks gemaakte afspraken toch weer zware rellen en één dode op Westelijke Jordaanoever

Israëlische veiligheidstroepen in Huwara. Beeld AFP
Israëlische veiligheidstroepen in Huwara.Beeld AFP

Onlangs afspraken tussen Israëlische en Palestijnse verantwoordelijken om te werken aan een “de-escalatie” van het conflict, is het geweld op de Westelijke Jordaanoever toch weer opgelaaid. Zondag kwam één Palestijn om het leven en raakten zeker honderd anderen gewond, toen Israëlische kolonisten in Huwara en omgeving talloze Palestijnse huizen, winkels en auto’s in brand staken.

Redactie Trouw

De rellen volgden op een aanslag waarbij twee Israëli’s zondag om het leven kwamen. Volgens het Israëlische leger werd aan een kruispunt ten zuiden van de stad Nablus het vuur geopend op de inzittenden van een Israëlisch voertuig. De zoektocht naar de daders is nog steeds gaande. Vorige week kwamen volgens Palestijnse bronnen elf mensen om het leven bij een Israëlische aanval in Nablus.

Na de gewelddadigheden van de afgelopen dagen kwamen Israëlische en Palestijnse functionarissen zondag in de Jordaanse havenstad Aqaba bijeen om te praten over de oplopende spanningen tussen beide partijen. Ook Egyptische en Amerikaanse afgevaardigden woonden de bijeenkomst bij.

Bouwstop

Na afloop sprak zowel de Israëlische als Palestijnse delegatie de bereidheid uit om onmiddellijk actie te ondernemen om unilaterale maatregelen voor een periode van drie tot zes maanden stop te zetten. Daarbij zou Israël de toezegging hebben gedaan om voor een periode van vier maanden niet meer te spreken over de vestiging van nieuwe nederzettingen en om voor een periode van zes maanden geen ‘wilde’ nederzettingen meer te legaliseren.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde echter op Twitter dat Israël niet had ingestemd met een bouwstop. De verdere bouw en legalisering van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou dan ook gewoon verdergaan.

Ook minister van Financiën Bezalel Smotrich, die onder meer verantwoordelijk is voor de nederzettingen, schreef op Twitter dat “de uitbouw en ontwikkeling van de nederzettingsprojecten niet zal worden bevroren”. Het Israëlische leger zou bovendien actie blijven ondernemen tegen elke vorm van terreur, schreef hij. Wel riep Netanyahu zijn inwoners zondagavond op om “het heft niet in eigen handen te nemen”.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden