AziëSri Lanka

Omstreden Rajapaksa-broers laten op Sri Lanka direct hun spierballen rollen

De Rajapaksa's woensdag bij de inauguratie van het nieuwe Sri Lankaanse kabinet. Links president Gotabaya Rajapaksa, rechts zijn iets oudere broer, premier Mahinda. De premier benoemde zijn oudste broer Chamal tot minister van landbouw. Beeld EPA
De Rajapaksa's woensdag bij de inauguratie van het nieuwe Sri Lankaanse kabinet. Links president Gotabaya Rajapaksa, rechts zijn iets oudere broer, premier Mahinda. De premier benoemde zijn oudste broer Chamal tot minister van landbouw.Beeld EPA

De Rajapaksa-broers laten op Sri Lanka direct na hun aantreden hun tanden zien. Een politieman die onderzoek naar hen deed, is al gevlucht naar Zwitserland.

Arjen van der Ziel

Voormalig defensieminister Gotabaya Rajapaksa werd een kleine twee weken geleden tot president gekozen en schoof direct daarna zijn iets oudere broer Mahinda, die eerder zelf president was, naar voren als premier. Critici vreesden vooraf al dat de Rajapaksa’s hun autoritaire neigingen weer zouden laten gelden. En dat blijken ze nu inderdaad te doen.

Zo hebben de broers onmiddellijk na hun aantreden politiemensen aan banden gelegd die onderzoek deden naar corruptie en mensenrechtenschendingen onder hun eerdere bewind. Een belangrijke verantwoordelijke rechercheur vluchtte zelfs al naar Zwitserland, waar hij met zijn gezin asiel aanvroeg.

Ook werd een kritische journalist opgepakt en acht uur lang aan de tand gevoeld. En de politie deed maandag een inval in het kantoor van News Hub, een website die kritisch bericht over de Rajapaksa’s. Verslaggevers vertelden dat ze daarbij gedwongen werden om hun computers te openen voor onderzoek. “Dit is een blijk van beginnende onderdrukking en een duidelijke poging om ons angst aan te jagen”, verklaarde Dhanushka Ramanayake van News Hub.

Gotabaya Rajapaksa.  Beeld EPA
Gotabaya Rajapaksa.Beeld EPA

Opgepakt, gemarteld en vermoord

Premier Mahinda Rajapaksa was van 2005 tot 2015 president van Sri Lanka en regeerde toen het eiland bij de zuidpunt van India samen met zijn familieleden op zeer autoritaire wijze. Zijn broer Gotabaya, die nu president is, versloeg als defensieminister in 2009 na een kwart eeuw oorlog in een meedogenloos offensief de Tamil Tijgers, die vochten voor een eigen staat voor de Tamil-minderheid. Kritische journalisten en activisten werden in die tijd door mysterieuze mannen in witte busjes opgepakt, gemarteld en soms vermoord. Duizenden Tamils verdwenen.

In 2015 verloor de Rajapaksa-clan in verkiezingen de macht. Maar na islamistische terreuraanslagen afgelopen Pasen op kerken en hotels, waarbij ruim 250 mensen omkwamen, groeiden hun kansen op een comeback. Want toenmalig premier Ranil Wickremesinghe werd door velen gezien als zwak. Bovendien bleek zijn regering, ondanks inlichtingen die wezen op een terreurdreiging, weinig te hebben ondernomen. Veel leden van de boeddhistische meerderheid begonnen daardoor terug te verlangen naar de Rajapaksa’s.

En de beruchte broers maken hun reputatie nu dus al meteen weer helemaal waar. Zo heeft premier Mahinda Rajapaksa, in reactie op de vlucht van de rechercheur naar Zwitserland, aan alle grensposten laten weten dat 700 politiemensen het eiland niet zonder toestemming mogen verlaten.

Ook is een lokale medewerkster van de Zwitserse ambassade ontvoerd, enige tijd vastgehouden en bedreigd. De kidnappers zouden de vrouw ook hebben gedwongen haar telefoon te openen, om te achterhalen wie asiel hebben aangevraagd, en van wie eventuele asielzoekers hulp hebben gekregen.

In hoeverre de Rajapaksa’s de hand hadden in deze ontvoering, is nog onduidelijk. Maar de Zwitserse regering heeft kwaad gereageerd op het incident: de Sri Lankaanse ambassadeur is in Bern op het matje geroepen. De Zwitsers noemen de kidnapping ‘zeer ernstig en onaanvaardbaar’.

Lees ook:

‘Terminator’ Rajapaksa wordt de nieuwe president van Sri Lanka

Oppositieleider Gotabhaya Rajapaksa wordt de nieuwe president van Sri Lanka. Hij is de grote winnaar van de verkiezingen in de Zuid-Aziatische eilandstaat.

Sinds de aanslagen is Sri Lanka verlamd door spanning: ‘Alle trauma’s van de oorlog komen terug’

Op Sri Lanka komt het leven weer een beetje op gang. Maar het eiland heeft grote en diepgewortelde problemen. ‘We komen nergens toe, we zijn verlamd door angst.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden