Onafhankelijkheid

Omstreden gratie voor Catalaanse separatisten, premier Sánchez wil de banden aanhalen

Protest in Madrid van Catalaanse separatisten in maart dit jaar, waarbij de vrijlating van hun leiders werd geëist. 
 Beeld REUTERS
Protest in Madrid van Catalaanse separatisten in maart dit jaar, waarbij de vrijlating van hun leiders werd geëist.Beeld REUTERS

Premier Pedro Sánchez heeft bevestigd dat negen kopstukken van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging gratie krijgen.

Waar de Spaanse regering al maanden behoedzaam naartoe werkte, heeft de premier maandag in een operatheater in Barcelona bevestigd. Terwijl buiten op de Ramblas separatisten demonstreerden, verklaarde Pedro Sánchez dat negen gevangen kopstukken van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging gratie krijgen.

Zij kregen eind 2019 straffen tot dertien jaar cel voor onder meer opruiing en misbruik van publiek geld rond het onafhankelijkheidsproces in Catalonië in het najaar van 2017.

Sánchez verklaarde in het beroemde Liceu-theater met de maatregel de ‘co-existentie te willen herstellen’. Want de banden tussen de separatistische regering van de welvarende noordoostelijke Spaanse regio en Madrid zijn slecht.

Sánchez wil via ‘de weg van de dialoog’ het conflict oplossen

De crisis ontstond nadat een door het Constitutioneel Hof verboden referendum over de afscheiding van Spanje toch werd doorgezet. Dat leidde vier jaar terug tot een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring in het Catalaanse parlement, waarna Madrid het regiobestuur overnam en de separatistische leiders werden vastgezet. De afgezette regiopresident van Catalonië, Carles Puigdemont ontsprong de dans door naar het buitenland te vluchten.

Sánchez zegt nu via ‘de weg van de dialoog’ het conflict te willen beslechten: naast de gratie wil Madrid in gesprek met de kersverse Catalaanse regioregering onder leiding van Pere Aragonès. De voorman van Catalaans Republikeins Links (ERC) hoopt daar meer autonomie uit te onderhandelen.

Maar Sánchez moet niet alleen zaken met hem doen om uit de Catalaanse impasse te komen, zijn linkse minderheidsregering is ook afhankelijk van de steun van ERC.

Tegenstanders vinden dat de gevangenen op z’n minst spijt moeten betuigen

Het is maar een van de redenen waarom de gratiemaatregel in Spanje uiterst omstreden is. Eerder deze maand gingen in Madrid uit protest al tienduizenden demonstranten de straat op. De voltallige rechtse oppositie onder leiding van de conservatieve Volkspartij spreekt schande van de gratie. Zij vinden dat de onafhankelijkheidsleiders op z’n minst spijt moeten betuigen. Maar ook de separatisten zijn niet onverdeeld positief: zij willen amnestie voor alle drieduizend betrokkenen bij het onafhankelijkheidsproces.

Dinsdag stemt de Spaanse ministerraad in met de gratie voor de onafhankelijkheidsleiders waarna zij op korte termijn vrijkomen. Mogelijk wordt de gratie teruggedraaid als ze weer de wet overtreden.

Lees ook:

Madrid kondigt machtsovername aan, separatisten massaal de straat op

In 2017 kondigde premier Rajoy aan de complete regioregering te schorsen, om zo de Catalaanse onafhankelijkheidsplannen te smoren. De langverwachte tijdelijke machtsovername in Catalonië door Madrid gaf het separatistisch protest in het centrum van Barcelona een scherp randje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden