Pushbacks

Omstreden baas grens- en kustwacht Frontex biedt ontslag aan

Fabrice Leggeri. Beeld REUTERS
Fabrice Leggeri.Beeld REUTERS

Na aanhoudende kritiek heeft de directeur van Frontex zijn vertrek aangekondigd.

Romana Abels

De directeur van de Europese grens- en kustwacht Frontex, Fabrice Leggeri, heeft zijn ontslag aangeboden. De directeur is vertrokken nadat hij de conclusies van een onderzoek van EU’s anti-fraudedienst Olaf onder ogen had gekregen. In dat vuistdikke document, dat het Franse blad Le Point heeft ingezien, staat onder meer dat Leggeri zich niet aan procedures heeft gehouden, dat hij niet eerlijk was tegen de EU en dat hij een beroerd personeelsbeleid voerde.

Het agentschap ligt al maanden onder vuur na onthullingen over het illegaal terugduwen (pushbacks) van bootjes met asielzoekers op de Middellandse Zee en de manier waarop Leggeri met de beschuldigingen omging. Hij ontkende misstanden en greep niet in. Naar Frontex en Leggeri liep ook een onderzoek van de Europese Ombudsman.

Afgelopen woensdag onthulde de Franse krant Le Monde samen met het journalistieke platform Lighthouse Reports dat Frontex pushbacks van migranten uit Griekenland tussen maart 2020 en september 2021 in zijn archieven vastlegde als ‘operaties om vertrek te verhinderen'. De ‘verhinderingen’ van een vertrek naar Europa werden zeker 957 keer uitgevoerd.

Soms werden mensen op zee achtergelaten, andere keren werden mensen die al op een Grieks strand stonden alsnog teruggestuurd naar Turkse wateren. Ook dan heette het ‘een vertrekverhindering’. De Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik zei eerder deze week al dat Leggeri alle geloofwaardigheid was kwijtgeraakt. Dat was niet voor het eerst.

Pushbacks op beeld

Eind 2020 al riepen Europarlementariërs op tot Leggeri’s vertrek nadat mediaberichten over de betrokkenheid van Frontex bij pushbacks zich hadden opgestapeld. Personeel zou meermaals hebben weggekeken bij of zelfs een aandeel hebben gehad in het terugduwen van bootjes vol asielzoekers op zee tussen Griekenland en Turkije.

Internationale media toonden eind vorig jaar ook beelden van pushbacks van vluchtelingen in Kroatië die in busjes door gemaskerde politiemensen naar de grens werden gereden en naar Bosnië en Herzegovina gejaagd. De autoriteiten van Kroatië zeggen de misstanden te hebben aangepakt.

Frontex werd in 2004 opgericht voor de migratiebeheersing in de EU. In 2016 werd de organisatie omgevormd vanwege de toenemende migratiestromen naar Europa. De taken werden uitgebreid met ondersteuning van de lidstaten bij de bewaking van de grenzen en de strijd tegen mensenhandel en migrantensmokkel. In 2019 gaven de EU-landen groen licht voor verdere uitbreiding van de bevoegdheden van de dienst, zodat die een coördinerende rol kan spelen bij het terugsturen van mensen die geen recht hebben op verblijf in Europa. Frontex heeft van alle EU-agentschappen het grootste budget en moet de komende tijd nog flink groeien.

Lees ook:

Het ene na het andere schandaal: wie controleert EU-grensbewaker Frontex?

Het ene schandaal na het andere stapelt zich op rondom Frontex, de grens- en kustwacht van de Europese Unie. Het agentschap is in korte tijd flink uitgebreid. En met de groei neemt ook de kritiek op Frontex toe. Portret van de eerste EU-organisatie in uniform.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden