Soedan Bashir-proces

Omar al-Bashir zwijgt op eerste procesdag

Omar al-Bashir zit tijdens zijn proces in een kooi. Beeld AFP

In Soedan is het corruptieproces tegen de afgezette ex-leider Omar al-Bashir vandaag begonnen. De 75-jarige oud-president, die het land drie decennia met harde hand regeerde, zweeg op de eerste dag van zijn rechtszaak. Hij laat zich vertegenwoordigen door bijna honderd advocaten.

Bashir wordt vervolgd voor het illegaal bezitten van miljoenen dollars en het tegen de wet in accepteren van giften. Een van de rechercheurs zei dat de oud-president na zijn aanhouding in april verklaarde dat hij grote geldbedragen van het koningshuis van Saudi-Arabië had ontvangen.

Het zou opgeteld gaan om zo’n 90 miljoen dollar. De laatste betaling, van 25 miljoen dollar, zou zijn overgemaakt door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Daarvoor zou koning Abdullah twee keer een grote geldsom aan Bashir hebben overgemaakt, van 30 miljoen en 35 miljoen dollar. Wat daartegenover stond, bleef nog onduidelijk. Oppositieleden in het Afrikaanse land pleiten ervoor om Bashir voor een lange reeks mensenrechtenschendingen te vervolgen, maar daarvan is vooralsnog geen sprake.

Ook het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft hem op de verdachtenlijst staan. De aanklagers willen hem vervolgen voor genocide in de regio Darfur. Het conflict in de westelijke regio heeft sinds 2003 honderdduizenden mensen het leven gekost. Maar de huidige Soedanese leiders hebben al laten weten dat ze niet van plan zijn hun oud-president uit te leveren.

Bashir zit tijdens de behandeling van zijn zaak in een kooi in de rechtszaal, gehuld in een traditioneel wit gewaad en met een tulband op zijn hoofd. Hij heeft niet gezegd of hij zichzelf schuldig of onschuldig acht aan de ten laste gelegde misdrijven.

Lees ook:
Gewetenloze Bashir deed alles om aan de macht te blijven

De man kent vele gezichten waarmee hij zijn allianties smeedde. Er loopt al tien jaar een internationaal arrestatiebevel tegen hem. Maar op de achtergrond is er maar één Omar al-Bashir: een gewetenloze dictator. Lees hier ons profiel terug.

In Soedan is president Bashir weg, nu de sharia nog

Onder Bashir was de sharia leidend in Soedan. Dat was al zo vanaf de invoering in 1983, toen de islamitische wetgeving de basis werd voor het nationale rechtssysteem, maar op de naleving werd strikter toegezien toen Bashir door een staatsgreep in 1989 aan de macht kwam. Gaat dat veranderen nu Bashir weg is?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden