Luanda Leaks
OM begint strafrechtelijk onderzoek naar bedrijf Isabel dos Santos
Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar het Nederlandse bedrijf Exem Energy bv. Dat is een van de bedrijven waarmee de Angolese presidentsdochter Isabel dos Santos mogelijk geld heeft verduisterd van de Angolese staat.
Exem Energy bv dook begin dit jaar op in de ‘Luanda Leaks’, een onderzoek van het Internationale Corsortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) waaraan ook Trouw en Het Financieele Dagblad meededen. In dat onderzoek konden journalisten gelekte documenten bekijken uit de interne administratie van Isabel dos Santos, naar verluidt de rijkste vrouw van Afrika. Daaruit bleek dat zij en haar echtgenoot Sindika Dokolo via Nederlandse brievenbusmaatschappijen grote belangen bezitten in onder andere olie-, telecom- en diamantbedrijven.
Sommige van die bv’s zijn betrokken bij transacties die volgens de Angolese staat corrupt zijn. De staat legde eind vorig jaar voor 1,1 miljard dollar beslag op de bezittingen van Dos Santos. Dat bedrag zou zij onder meer via Nederlandse bv’s hebben onttrokken aan de Angolese staatskas. Zo zouden er leningen van Angolese staatsbedrijven zijn verstrekt aan Exem die nooit zijn terugbetaald – in het geval van Exem zou het volgens Angola gaan om 75 miljoen euro schuld aan het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol.
Ook het Nederlandse Openbaar Ministerie vermoedt nu dat Nederlandse bv’s gebruikt zijn voor corrupte transacties. Het OM bevestigt dat het Luanda Leaks onderzoek een van de aanleidingen was het strafrechtelijk onderzoek te beginnen. De Luanda Leaks legden niet alleen het netwerk van bedrijven van Dos Santos en haar man bloot, maar maakte ook duidelijk dat hun Nederlandse bedrijven zich op allerlei manieren onttrokken aan controle van de Nederlandse toezichthouders. Dos Santos ontkent de beschuldigingen van corruptie.
Lees ook:
Angola legt beslag op bezittingen van de dochter van ex-president
De vader van Isabel dos Santos, José Eduardo dos Santos, was bijna veertig jaar president van Angola. Hij zou zijn positie gebruikt hebben om staatsbezittingen naar zijn dochter toe te schuiven. Angola probeert dat geld nu terug te halen.
Hoe Isabel dos Santos via Nederlandse bedrijven miljoenen aan staatsgeld stal
Nederlandse bedrijfjes speelden een grote rol in het netwerk van presidentsdochter Dos Santos en haar man. Uit het Luanda Leaks onderzoek van Trouw en het Financieele Dagblad bleek onder meer dat die in de loop der jaren steeds bij andere beheerkantoren werden ondergebracht, waardoor toezichthouders ze uit het oog verloren.