Lancering

Oliver Daemen (18) werd vanmiddag met Jeff Bezos de jongste ruimtevaarder ooit

null Beeld

De Oisterwijkse ondernemer Joes Daemen kocht voor zijn zoon Oliver, luchtvaartfanaat, een ticket naar de ruimte met Jeff Bezos. Daarmee werd de tiener dinsdag de jongste ruimtevaarder ooit.

De eerste bemande ruimtereis van Jeff Bezos, met aan boord de Oisterwijkse tiener Oliver Daemen (18), is met een voorbeeldige tocht teruggekeerd op aarde.

Met een grote glimlach en ontspannen stapte Daemen dinsdagmiddag in de capsule van de New Shepard om de jongste ruimtevaarder ooit te worden. Hij sloot de rij achter zijn drie medepassagiers: Amazon-oprichter en ’s werelds rijkste mens Jeff Bezos, diens broer Mark en de 82-jarige astronaut Mary ‘Wally’ Funk, die de oudste ruimtevaarder ooit werd. Vanuit de capsule gingen de duimen van de vier voor de lancering nog even omhoog.

Net zo ontspannen stapten de vier er een klein half uur later weer uit. In plaats van een astronautenhelm droeg Bezos slechts een cowboyhoed. De reis tot even boven de dampkring heeft een dikke tien minuten geduurd, en moet aantonen dat de ruimte voor iedereen eenvoudig binnen bereik ligt.

Willy Wonka-achtige actie

Alhoewel, goedkoop zijn de reizen niet. Oliver Daemens vader, ondernemer en miljonair Joes Daemen, bood in juni met 7600 anderen uit 159 landen mee in de veiling van Bezos’ ruimtereizen, maar dolf het onderspit tegen een kandidaat die 23 miljoen euro bood. Deze anonieme astronaut-in-spe had het uiteindelijk ‘te druk’ voor de tien minuten durende ruimtereis, en vliegt volgende keer mee. Zo kwam plek vrij voor Oliver, de scholier die net zijn vwo-examen haalde aan het Odulphuslyceum in Tilburg. Hij viel zijn vader na de landing meteen in de armen.

Het ticket naar een jongensdroom van Bezos lijkt wel een beetje op Willy Wonka’s gouden wikkels, al gaat het hier niet om een chocoladefabriek, maar om Blue Origin, het ruimtebedrijf van Bezos. Bezos stelde een crew samen van hemzelf en zijn broer Mark, plus zowel de jongste als de oudste ruimtevaarder ooit: Wally Funk werd ooit door Nasa afgewezen vanwege haar geslacht.

Daemen is de enige die een commerciële prijs betaalt, en hoewel dat bedrag volgens zijn vader een stuk lager is dan 23 miljoen euro, is niet bekendgemaakt hoe duur het ticket was. Voor Bezos draagt de aankomend student natuurkunde ook bij aan een mooi plaatje: de ondernemer ziet het als zijn missie om voor de volgende generatie een weg naar de ruimte te bouwen. De opbrengst van de ruimtereizen (dit jaar volgen er nog twee) wordt voor een deel besteed aan het onderwijs en onderzoek in ruimtewetenschappen.

vlnr: Mark en Jeff Bezos, Olivier Daemen en Wally Funk. Beeld AP
vlnr: Mark en Jeff Bezos, Olivier Daemen en Wally Funk.Beeld AP

Oliver Daemen is al sinds zijn vierde gek van ruimtevaart, haalde zijn vliegbrevet en wil nu een voorbeeld zijn voor andere jongeren en belangstelling wekken voor de ruimte en de wetenschap, zegt hij in een Instagram-post. Daemen kreeg in twee dagen tijd veertien uur training voor zijn vlucht, en dat is niet veel als je bedenkt wat hij heeft meegemaakt: de capsule werd samen met de raket recht omhoog gelanceerd. Op 76 kilometer hoogte werden de capsule en de raket van elkaar gescheiden. Daarna vloog de capsule nog door tot 106 kilometer hoogte. De capsule met daarin de broers Bezos, Funk en Daemen is met behulp van parachutes geland in de woestijn van Van Horn in Texas.

Prijzige publiciteitsstunt

Zonder zijn vader had Oliver niet de ruimte in gekund. Joes Daemen heeft in Oisterwijk een investeringsmaatschappij, Somerset Capital Partners. In een persbericht geeft hij aan ook een zakelijk belang te hebben bij de publiciteit voor zijn zoon: ‘De ruimtereis van Oliver leek ons een prachtige activiteit om de lancering van mijn nieuwe bedrijf Intospace komend najaar op te luisteren. Want ook wij zijn helemaal bezeten van ‘ruimte’, maar dan ruimte voor logistiek vastgoed dat we ontwikkelen’.

“Dit is zo onvoorstelbaar gaaf”, liet de tiener vooraf weten. “De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de bijzonderste tien minuten van mijn leven worden.”

De New Shepard, het ruimtevaartuig van Bezos, is al vijftien keer de ruimte in geweest, maar dit was de eerste bemande vlucht.

Lees ook:

Nederlander van 18 mag mee met commerciële vlucht richting ruimte

De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen mag volgende week met Jeff Bezos, de rijkste mens op aarde, mee op een commerciële vlucht richting de ruimte. Het is de eerste bemande vlucht van het ruimtevaartbedrijf van Bezos, Blue Origin. Het bedrijf heeft de naam van Daemen donderdag bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden