Attractie

Olifant Happy krijgt geen mensenrechten van de Amerikaanse rechter

De olifant Happy in de dierentuin Bronx Zoo. Beeld Reuters
De olifant Happy in de dierentuin Bronx Zoo.Beeld Reuters

Olifant Happy is een dier dat geen aanspraak kan maken op mensenrechten. Dat is de uitspraak van de rechter in New York over de Aziatische olifant in de plaatselijke dierentuin.

Lodewijk Dros

De olifant verblijft al 40 jaar in de Bronx Zoo. Een dierenrechtengroepering had een proces aangespannen met als doel Happy, die depressief zou zijn, te ‘bevrijden’. Ze meende dat het dier als een persoon moest worden beschouwd, met bijbehorende rechten. Happy hoorde thuis in een opvangpark, niet in de gevangenschap van een dierentuin.

Het hof oordeelde dat Happy ‘imposant’ is, maar geen aanspraak kan maken op menselijke vrijheidsrechten. Die komen niet toe aan ‘niet-menselijke dieren’.

De rechters van het hof waren niet unaniem in deze zienswijze. Volgens het oordeel van de minderheid wordt de Thaise olifant ‘onterecht en inhumaan’ gevangen gehouden. Zij schrijven: ‘Dat ze als een attractie te kijk staat is een schande voor een beschaafde samenleving’.

Uit dat minderheidsstandpunt put de dierenrechtenorganisatie inspiratie voor processen die elders in de Verenigde Staten worden gevoerd.

Lees ook:

Is olifant Happy een persoon die je niet tegen haar wil mag gevangenhouden in een dierentuin?

Wat de uitspraak ook is, het proces in New York is een uiting van een veranderende kijk op dieren wereldwijd, zeggen twee Nederlandse experts.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden