Boycot
Olieprijzen stijgen door mogelijke ban VS op Russische olie, AEX zakt verder weg
De olieprijzen gingen maandag zeer hard omhoog, omdat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten een ban overwegen op de import van Russische olie vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland is een belangrijke exporteur van olie en bij een verbod zal het aanbod op de oliemarkt nog verder onder druk komen te staan, met mogelijk zelfs tekorten.
De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) steeg maandagochtend met meer dan 9 procent naar ruim 126 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Europa en Afrika, werd bijna 10 procent duurder op bijna 130 dollar per vat. Daarmee liggen de olieprijzen op de hoogste niveaus sinds juli 2008 en zijn de records van dat jaar in zicht toen Amerikaanse olie bijna 150 dollar per vat kostte. Kenners sluiten niet uit dat de prijzen naar de 200 dollar kunnen stijgen.
Boycot op Russische olie
Rusland exporteerde in december dagelijks ongeveer 7,8 miljoen vaten aan olie en andere petroleumproducten naar het buitenland, aldus het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het land is na Saudi-Arabië en de VS de grootste olieproducent ter wereld. Een groot deel daarvan wordt gekocht door westerse landen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken liet zondag weten dat er serieus wordt gepraat door het Witte Huis met zijn bondgenoten over een ban. Japan heeft al gezegd mee te kunnen doen.
De roep om een boycot van Russische olie wordt steeds luider om zo het Kremlin te straffen voor de invasie van Oekraïne en Moskou financieel te raken. Rusland is voor zijn overheidsinkomsten erg afhankelijk van de verkoop van olie en gas.
Sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen zijn de olieprijzen met ruim een derde gestegen, door zorgen dat de leveringen verstoord kunnen raken. Zo zijn meerdere Russische banken uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT, waardoor het ook moeilijker is geworden om te betalen voor Russische olie. Grote oliebedrijven als BP, Shell, Equinor, TotalEnergies en ExxonMobil hebben al aangekondigd te vertrekken uit Rusland of hun activiteiten in het land op te schorten vanwege het conflict in Oekraïne en de sancties.
AEX zakt verder weg
De Amsterdamse AEX-index lijkt maandag verder weg te zakken na de zware koersval op vrijdag. De beurshandel wordt opnieuw vooral gedomineerd door de oorlog in Oekraïne en de zorgen over de impact van het conflict op de wereldeconomie. De olieprijzen schoten daarbij verder omhoog na berichten dat de Verenigde Staten en de Europese bondgenoten overwegen Russische olie te boycotten. Een tegenvallende groeidoelstelling voor de Chinese economie voor dit jaar zorgt daarbij voor extra druk.
Op het Damrak staat Shell in de belangstelling. Het olie- en gasconcern liet afgelopen weekeinde weten de winst op goedkoop ingekochte Russische olie te bestemmen voor humanitaire hulp aan Oekraïne.
Heineken verklaarde te stoppen met zijn export naar Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Ook zijn alle nieuwe investeringen in het land stopgezet, bevestigde de brouwer na berichtgeving door onder meer NRC. Heineken maakt in Rusland onder andere de bieren Zhigulevskoe en Oxota voor de lokale markt. Met circa 1800 werknemers is het bedrijf naar eigen zeggen de derde brouwer van het land. De Russische markt vertegenwoordigt evenwel minder dan 2 procent van de wereldwijde omzet van Heineken.
De euro was 1,0892 dollar waard, tegenover 1,0911 dollar op vrijdag.
Lees ook:
Tarweprijs loopt verder op, vrees voor tekorten groeit
De tarweprijzen lopen verder op als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Door de oorlog ligt de uitvoer van graan uit het belegerde land stil, maar ook uit Rusland.