Opwarming

Oesoe: Rijke landen moeten meer geld geven om arme landen te helpen met klimaatprobleem

Een medewerker van het Guatemalteekse Rode Kruis waadt door een ondergelopen straat in Puerto Barrios in Guatemala, dat donderdag 5 november werd getroffen door orkaan Eta.
 Beeld AFP
Een medewerker van het Guatemalteekse Rode Kruis waadt door een ondergelopen straat in Puerto Barrios in Guatemala, dat donderdag 5 november werd getroffen door orkaan Eta.Beeld AFP

Er schort nog veel aan de klimaatgelden die arme landen zijn beloofd. Het is te weinig en helpt landen onvoldoende tegen klimaatverandering die nu al plaatsvindt, zoals overstromingen en droogtes.

Rijke landen geven te weinig geld uit om arme landen te helpen met het klimaatprobleem. Tien jaar geleden is afgesproken om vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard dollar bij elkaar te brengen. De teller staat op 78 miljard dollar, volgens de Oeso, de denktank van ontwikkelde landen.

Nog onvoldoende, stelt de Oeso in een vrijdag verschenen rapport, hoewel de laatste cijfers van 2018 zijn. Het bedrag kan dus nog oplopen, maar van 2017 naar 2018 stegen de bijdragen aanzienlijk minder hard. De corona-crisis kan de wil om klimaatgeld beschikbaar te stellen verder onder druk zetten, vreest de organisatie.

Volgens de ngo Oxfam geeft het rapport van de Oeso nog een te rooskleurig beeld van de bijeengebrachte klimaatgelden. In werkelijkheid is er slechts 19 tot 22 miljard dollar aan klimaatfinanciering, stelt Oxfam na eigen doorrekeningen. Driekwart van het geld dat ontwikkelde landen beschikbaar stelden, is in de vorm van leningen, niet giften, blijkt uit de Oeso-cijfers. Aan de helft van die leningen hangen volgens Oxfam commerciële voorwaarden, waardoor arme landen zich dieper in de schulden moeten steken om het klimaatprobleem te lijf te gaan.

Afspraak is niet nagekomen

Dat is niet de bedoeling van de afspraak die tien jaar geleden is gemaakt, om landen te helpen die nu al onevenredig hard getroffen worden door klimaatverandering maar nauwelijks hebben bijgedragen aan het ontstaan van de opwarming. In de cijfers van de Oeso krijgen projecten in ontwikkelingslanden bovendien te makkelijk het stempel ‘klimaat’, ziet Oxfam. Heeft een project als bijkomend gevolg dat het de CO2-uitstoot omlaag brengt, dan gaat geregeld het hele bedrag als ‘klimaatfinanciering’ in de boeken.

Ook houden rijke landen zich nog niet aan de afspraak dat van het klimaatgeld voor arme landen de helft naar ‘adaptatie’ gaat, maatregelen tegen gevolgen als overstromingen, droogtes en stormen, en de andere helft naar het verminderen van de CO2-uitstoot. Dat laatste doel slokt nu ongeveer 70 procent op, rapporteert zowel Oeso als Oxfam.

De verdeling van de gelden over verschillende landen, is ook niet goed, constateert Oxfam. De kleine eilandstaten die direct bedreigd worden door klimaatverandering en onder water dreigen te verdwijnen, zien krap 3 procent van de klimaatgelden hun kant op komen. De minst ontwikkelde landen ontvangen 14 procent, het grootste deel, 70 procent gaat naar midden-inkomenslanden.

Lees ook:

Orkaan laat tropisch paradijs in puin achter

Nu Dorian op de Bahama’s is uitgeraasd, wordt langzaam duidelijk wat de inwoners in het oog van de orkaan hebben meegemaakt.

Klaar met excuses? Daar is de volgende kwestie: de klimaatschuld

Schoorvoetend hebben welvarende landen wel toegegeven dat ze meer aansprakelijk zijn voor ontwrichtende opwarming dan de rest van de wereld, al bij de klimaattop van 1992, ze handelen er niet naar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden