Akkoord

Oeso: Wereldwijde deal voor minimumbelasting multinationals

Het OECD heeft het hoofdkwartier in Parijs.  Beeld AP
Het OECD heeft het hoofdkwartier in Parijs.Beeld AP

De OESO-landen hebben een historisch akkoord getekend om ervoor te zorgen dat multinationals eerlijker belasting betalen.

Gisteren hebben 136 landen een akkoord gesloten over een brede hervorming van het internationale belastingstelsel. Dat maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), die de onderhandelingen leidde, aan het einde van de dag bekend.

De ingrijpendste afspraak is dat multinationals vanaf 2023 15 procent belasting moeten betalen, ongeacht waar ze gevestigd zijn. Het akkoord wil het internationale belastingsysteem bijwerken, zodat het beter past bij de steeds verdere globalisering en gedigitaliseerde wereldeconomie, en de belastingontwijking van grote multinationals beperken.

Volgens de Oeso zal de deal ervoor zorgen dat landen gezamenlijk een extra 150 miljard dollar aan belastingen per jaar kunnen innen, wat gebruikt kan worden om de economie te versterken nu de wereld economisch moet herstellen van de coronapandemie. Dit zal naar schatting nog jaren duren.

Eerlijker systeem van winstbelasting

De landen zijn ook akkoord gegaan met een eerlijker systeem om winst te belasten; multinationals zullen deels belasting moeten betalen op de winst die verdiend is in het buitenland, ook al is de multinational daar niet fysiek gevestigd. Naar verwachting zal dit grote digitale bedrijven als Amazon en Facebook financieel het hardst raken. Volgens de Oeso zal zeker 125 miljard dollar van de jaarlijkse winst van de honderd grootste en winstgevende bedrijven door deze regeling worden getroffen. “Het akkoord van vandaag maakt onze internationale belastingafspraken eerlijker en beter”, aldus Mathias Cormann, secretaris-generaal van de Oeso.

Steeds meer landen scharen zich achter het Oeso-akkoord. Eerder dit jaar hadden 130 landen al hun steun uitgesproken voor de internationale belastingplannen, maar onder andere Hongarije, Ierland en Estland wilden toen nog geen handtekening zetten; alle drie hanteerden belastingtarieven van onder de 15 procent, wat erg gunstig is voor bedrijven die zich daar willen vestigen. Nu zijn ze toch overstag gegaan.

Politici van verschillende landen laten zich positief uit over de plannen en zeggen een snelle implementatie te willen. Niet iedereen is positief: de internationale hulporganisatie Oxfam is bang dat het akkoord er juist voor zorgt dat het minimumtarief voor winstbelastingen van 15 procent door rijkere landen zal worden aangegrepen om hun belastingen te verlagen.

Lees ook:

‘Historische belastingdeal’ dwingt bedrijven als Amazon en Facebook belasting te betalen waar de omzet wordt behaald

Er is een internationaal akkoord in de maak over het heffen van belastingen op bedrijfswinsten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden