Defensie

Oekraïne moet nog wel even blijven vechten, dus gaat Europa het leger trainen

Miniser Kajsa Ollongren geeftEU-buitenlandchef Josep Borrell een hand bij de bijeenkomst voor ministers van defensie.  Beeld AFP
Miniser Kajsa Ollongren geeftEU-buitenlandchef Josep Borrell een hand bij de bijeenkomst voor ministers van defensie.Beeld AFP

De landen uit de Europese Unie willen samen grote aantallen militairen uit Oekraïne gaan trainen, zodat die een lange oorlog kunnen uitvechten. Dat spraken ze af in Praag.

Romana Abels

De militaire loodsen zijn bijna leeg. Toen de oorlog in Oekraïne een half jaar geleden begon, stuurden de Europese landen er bijna alles heen wat ze hadden, maar nu is er bijna niets meer over en heeft Oekraïne nog altijd behoefte aan meer wapens.

Daarom spraken de Europese ministers van defensie dinsdag af dat ze samen nieuwe inkopen gaan doen: dat drukt wellicht de prijs en verkort de levertijden. Samen is het mogelijk om luchtafweersystemen te kopen waar Oekraïne dringend behoefte aan heeft.

De Nederlandse minister van defensie, Kajsa Ollongren, is heel verheugd over de nieuwe afspraak. “Alles wordt duurder en er zijn problemen met grondstoffen. Dit is een goede stap”, zei ze na afloop van de bijeenkomst met haar collega’s in een videogesprek met de Nederlandse pers.

Trainingen op Europees grondgebied

De Europese lidstaten spraken ook af dat ze samen een grote trainingsoperatie voor Oekraïense militairen gaan opzetten. Het is nog niet bekend waar de trainingen plaatsvinden, maar wel dat het op Europees grondgebied zal zijn.

Volgens Ollongren hebben verschillende EU-lidstaten aangeboden dat het bij hen kan. “Sommige daarvan liggen dicht bij Oekraïne, sommige verder”, zei ze. Volgende week volgt overleg over de invulling van het plan, dat zo snel mogelijk van start zou moeten gaan.

Intussen gaat Nederland gewoon door met de trainingen die het al met Duitsland geeft voor het gebruik van pantserhouwitsers. Het wil met Duitsland ook beginnen met opleidingen voor het verwijderen van mijnen in Oekraïne. Ollongren zegt dat ze met eigen ogen heeft gezien hoe ontzettend nodig dat is. “Dat kan misschien later onder EU-vlag, maar nu beginnen we al. We gaan daarmee niet wachten op de uitwerking van het plan.” Ook andere Europese landen geven al militaire trainingen aan Oekraïners.

Basis voor een leger dat lang door kan vechten

Het plan om een gezamenlijk trainingsprogramma aan Oekraïne te bieden bestaat al langer, het was er zelf al voordat Rusland Oekraïne binnen viel. Het idee was toen om de training in Oekraïne zelf te laten plaatsvinden. Dat is niet doorgegaan vanwege de inval.

Nu wordt het plan opnieuw afgestoft, omdat alle verschillende inspanningen elkaar soms in de weg zitten. Bovendien lijkt het erop dat Oekraïne nog wel even moet blijven vechten. “We moeten een basis leveren voor een leger dat nog lang kan blijven doorgaan”, zei Borrell dinsdag.

De gezamenlijke wapenaankoop is behalve voor de bevoorrading van Oekraïne ook nodig om de voorraden in Europa weer aan te vullen, want de oorlog heeft Europa ook duidelijk gemaakt dat het serieuzer moet nadenken over de eigen verdediging.

Nieuw Europees luchtafweergeschut

Afgelopen maandag hield de Duitse bondskanselier Olaf Scholz een toespraak in Praag, waarin hij onder meer zei dat er een nieuw Europees luchtafweergeschut moet komen.

“We moeten een hoop inhalen in Europa als het gaat om onszelf verdedigen tegen bedreigingen uit de lucht en uit de ruimte”, zei Scholz.

De bondskanselier kreeg eerder kritiek omdat hij een halfhartige houding aannam ten aanzien van bewapening van Kiev. Met zijn speech leek hij de critici tegemoet te willen komen: hij beloofde Oekraïne te voorzien van de modernste wapens, zoals radarsystemen en drones. “Duitsland neemt een speciale verantwoordelijkheid”, zei Scholz.

Lees ook:

Met het sturen van pantserhouwitsers gaat de Nederlandse steun aan Oekraïne een stap verder

Ondanks kritische geluiden vanuit de krijgsmacht stuurt Nederland toch pantserhouwitsers naar Oekraïne.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden