Nieuwe wet

Oeganda doet homo’s en transgenders helemaal in de ban

Het Oegandese parlementslid John Musira droeg dinsdag een anti-lhbti+-kleed tijdens de behandeling van de wet tegen homo’s en transgenders.  Beeld REUTERS
Het Oegandese parlementslid John Musira droeg dinsdag een anti-lhbti+-kleed tijdens de behandeling van de wet tegen homo’s en transgenders.Beeld REUTERS

Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo’s, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

ANP

Het Oegandese parlement nam een wet aan die praktisch alles voor lhbti+’ers (zoals lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) strafbaar maakt. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch lijkt het de eerste keer te zijn dat het louter identificeren als lhbti+’er al illegaal wordt.

Voorstanders van de nieuwe wet zeggen dat lhbti+’ers de traditionele waarden van het conservatieve en religieuze land bedreigen. De autoriteiten krijgen nog meer bevoegdheden om op te treden tegen deze groep Oegandezen die al te maken heeft met wettelijke discriminatie en geweld.

Behalve seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verbiedt de wet het bevorderen van en aanzetten tot homoseksualiteit. Overtredingen leiden tot hoge straffen, bijvoorbeeld tot levenslang in de gevangenis voor homoseks. De doodstraf dreigt voor onder meer homoseks met mensen onder de 18 jaar of wanneer de ‘dader’ hiv-positief is.

Oeganda en ruim dertig andere Afrikaanse landen hadden relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht al verboden.

Lees ook:
In Oeganda worden homo’s terug de kast in geduwd

Een nieuw wetsvoorstel in Oeganda dreigt homoseksualiteit geheel te criminaliseren. Hoe het is om homo te zijn in Oeganda: ‘Plekken waar ik me veilig voel zijn er, maar ik blijf over mijn schouder kijken’.

Lees ook:

‘In Oeganda is zeven jaar gevangenisstraf voor homoseksualiteit een uitgesteld doodvonnis’

Haat tegen en vervolging van homo’s is aan de orde van de dag in Oeganda. Advocaten die hen bijstaan, worden met de nek aangekeken. ‘Als we op politiebureaus cliënten bezoeken, worden we geïntimideerd.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden