Natuurbescherming

Obligaties financieren de bescherming van neushoorns

Een zwarte neushoorn.  Beeld Reuters
Een zwarte neushoorn.Beeld Reuters
Erik van Zwam

Kun je verdienen aan neushoorns zonder ze te stropen en de hoorn voor veel geld aan de Chinese of Vietnamese markten illegaal te verkopen? Kan van de bescherming van de zwarte neushoorn een verdienmodel worden gemaakt op financiële markten?

De Wereldbank denkt van wel en kwam vorige week met de eerste neushoornobligatie op de markt, waarmee het 150 miljoen dollar ophaalde. De obligatie kreeg een notering aan de Beurs van Luxemburg, Stijgt het aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika de komende vijf jaar dan is er rendement op de obligatie. Blijft de populatie van deze bedreigde diersoort gelijk of daalt die, dan wordt er geen winst uitgekeerd. Afhankelijk van het groeipercentage van de zwarte neushoorns kan er een uitkering worden verkregen tussen de 3,7 en 9,2 procent over vijf jaar. Het is een nieuwe manier om met geïnvesteerd vermogen de neushoorn te beschermen en er hopelijk ook nog aan te verdienen.

De dierentuin controleert of het werkt

Wereldwijd zijn er nog geen 5000 zwarte neushoorns over. De populatie is de afgelopen 10 jaar met meer dan 10 procent gedaald door stropers.

Een deel van de 150 miljoen dollar wordt geïnvesteerd in twee Zuid-Afrikaanse natuurparken: Addo Elephant National Park en Great Fish nature Reserve. Met dit geld worden de leefomgeving en de bescherming van de zwarte neushoorn verbeterd. De dierentuin in Londen controleert of daardoor de populaties van de zwarte neushoorn na vijf jaar zijn toegenomen.

Bij succes kunnen deze obligaties ook worden ingezet bij de bescherming van zwarte neushoorn in Kenia, maar ook van mensapen in Afrika en Azië.

Lees ook:

Het aantal neushoorns in Zuid-Afrika is dramatisch gedaald.

Het gaat veel slechter met de witte en zwarte neushoorn dan werd aangenomen, blijkt uit Zuid-Afrikaanse cijfers die lang verborgen zijn gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden