Belastingaangifte Trump

NYT: ‘Trump betaalde in 20 jaar tijd weinig of helemaal geen belasting’

President Donald TrumpBeeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft slechts 750 dollar (zo’n 644 euro) aan inkomstenbelasting betaald in 2016, het jaar dat hij de presidentsverkiezingen won. Dat meldt The New York Times. De krant heeft inzage gekregen in zijn belastingaangiftes over de afgelopen twintig jaar.

In 2017 droeg Trump eveneens 750 dollar af aan de fiscus. In de daaraan voorafgaande vijftien jaren betaalde hij tien jaar lang helemaal geen inkomstenbelasting omdat hij opgaf veel meer geld te verliezen dan te verdienen.

Terwijl de president bezig is aan een herverkiezingscampagne waarvan de peilingen aangeven dat hij die dreigt te gaan verliezen, staan zijn financiën volgens de New York Times onder grote druk: Trump wordt geteisterd door verliezen en heeft honderden miljoenen dollars aan schulden waar hij persoonlijk garant voor staat.

Belastingteruggave

Ook hangt de uitkomst van een al tien jaar durende auditstrijd met de Internal Revenue Service over de legitimiteit van een belastingteruggave van 72,9 miljoen dollar (zo’n 62,6 miljoen euro) hem boven het hoofd. Trump claimde en ontving dat enorme bedrag nadat hij enorme verliezen had ingebracht. Een ongunstige uitspraak kan de president meer dan 100 miljoen dollar (zo’n 86 miljoen euro) kosten.

Amerikaanse presidenten zijn niet verplicht details over hun persoonlijke financiën vrij te geven, maar sinds Richard Nixon hebben alle presidenten dat wel gedaan. Trump heeft met die traditie gebroken door zijn aangiftes niet te openbaren, een lange strijd daarover te voeren bij rechtbanken en speculaties aan te wakkeren over wat er precies instaat.

Tijdens een persconferentie in het Witte Huis noemde hij het bericht in de krant ‘fake news’. Alan Garten, een advocaat van de Trump organisatie, ontkende het nieuws ook. Hij zei dat de meeste, zo niet alle, feiten in het stuk ‘onnauwkeurig’ waren. In de krant zegt hij dat de president in het verleden ‘tientallen miljoenen dollars’ heeft betaald aan inkomstenbelasting. 

Lees ook:

Trump mag zijn belastingaangiftes niet langer geheimhouden

De president staat niet boven de wet als het gaat om zijn persoonlijke financiën. Dat heeft het Hooggerechtshof van de VS bepaald.

Trump: belasting ontwijken was ‘een sport’ voor me

Als je het succes van een ondernemer mag afmeten aan de hoogte van de winst van zijn bedrijf, dan was Donald Trump eind jaren tachtig wellicht de slechtste ondernemer van heel de Verenigde Staten. Als je echter het bedrag aan ontweken belasting als maatstaf hanteert, dan ligt het misschien iets genuanceerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden