Verenigde Staten

Nu Pence weer: geheime documenten in huis hebben blijkt niets bijzonders

Voormalig vicepresident Mike Pence.  Beeld AP
Voormalig vicepresident Mike Pence.Beeld AP

Na Donald Trump en Joe Biden blijkt ook voormalig vice-president Mike Pence geheime documenten in huis te hebben gehad. Dat kan hem politiek beschadigen, en juist de schade voor Biden voor een soortgelijke overtreding wat beperken.

Bas den Hond

Dat stukken met staatsgeheimen met het grootste gemak in privévertrekken belandden van zowel ex-president Trump als van de huidige president Joe Biden (in diens geval uit zijn tijd als vice-president en zelfs van langer geleden als senator), deed al vermoeden dat de regels voor de omgang met staatsgeheimen in het algemeen niet al te best worden nageleefd. Een spotprent in de Chicago Tribune liet afgelopen week ex-presidenten Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton en Jimmy Carter zien terwijl alle vier zorgelijk door dozen met papieren bladerden.

Aan vice-president Pence dacht de cartoonist op dat moment kennelijk niet, en dat was ook wel logisch, omdat Pence zich afficheert als iemand die de regels tot in de puntjes volgt.

Teruggegeven aan zijn militaire assistent

In interviews na de ontdekking van documenten bij Trump en Biden schetste de voormalige vice-president – en vermoedelijke concurrent van Trump voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2024 – hoe hij zulke documenten altijd weer netjes teruggaf aan zijn militaire assistent.

Maar naar hij dinsdag bekendmaakte, waren bij het afronden van zijn werkzaamheden als vice-president in januari 2021 enkele vertrouwelijke stukken in dozen in Indiana terechtgekomen. Hij had zelf opdracht gegeven tot een zoektocht in zijn archief vanwege de ophef rond andere politici.

In mei 2021 werd Donald Trump erop betrapt dat hij vertrouwelijke stukken – sommige zo geheim dat naast de president slechts enkele andere personen binnen de regering ze zouden mogen inzien – naar zijn landhuis in Florida had meegenomen. Na onderhandelingen en een dagvaarding stond Trump een gedeelte af. In augustus 2022 deed de FBI een inval en nam de rest mee. Trump voerde vergeefs processen om terug te krijgen wat volgens hem – maar niet volgens de wet – zijn persoonlijk eigendom was geworden.

Het lachen verging de Democraten

Om te onderzoeken of hij zich aan strafbare feiten had schuldig gemaakt – het ontvreemden van staatseigendom, maar ook het belemmeren van justitieel onderzoek daarnaar – stelde minister van justitie Merrick Garland een speciale aanklager aan.

De Democraten en president Joe Biden spraken uiteraard schande van Trumps handelwijze. En het leek erop dat een vervolging hiervoor door het ministerie van justitie eenvoudiger zou zijn dan voor Trumps pogingen de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2021 te veranderen.

Maar het lachen verging de Democraten toen advocaten van Biden geheime stukken vonden in zijn kantoor bij een denktank in Washington, en daarna in zijn garage. Om niet de schijn van partijdigheid te wekken, benoemde minister Garland ook voor dat geval een speciale aanklager. Vrijdag doorzocht de FBI op Bidens eigen verzoek zijn huis in Delaware en vond opnieuw enkele papieren.

Grenzen aan de hypocrisie

Politiek maakt het er de zaak voor Biden niet beter op dat de eerste ontdekking al werd gedaan voor de verkiezingen van november vorig jaar, maar pas kortgeleden bekend gemaakt.

De media in Washington moeten onderhand een administratie bijhouden over wie welke documenten bewust of niet achterhield en hoe hard andere politici hen daarover aanpakken, afhankelijk van de vraag of het gaat om iemand van hun eigen partij.

Al zijn er grenzen aan de hypocrisie. Afgelopen zondag zeiden enkele Democratische senatoren in politieke programma’s ronduit dat Bidens omgang met geheime documenten, ook al was het niet expres zoals bij Trump, onacceptabel was geweest.

De kwestie hing als een donkere wolk boven de kandidatuur van Biden voor herverkiezing in 2024, die binnenkort zou willen aankondigen. Na de ontdekking van documenten bij Pence is de lucht voor hem misschien weer wat opgeklaard.

Lees ook:

Biden in verlegenheid door vondst documenten, maar de vergelijking met Trump gaat mank

Het lijkt meer nalatigheid dan boze opzet, maar de geheime documenten die in een kantoor bij de Amerikaanse president Biden zijn gevonden, bezorgen hem wel politieke kopzorgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden