Personeelstekorten

Nu Europa vergrijst wil Brussel meer arbeidsmigranten verwelkomen

 De rode bessenoogst is in volle gang, en dit is vooral het werk van arbeidsmigranten. 
 Beeld ANP / William Hoogteyling
De rode bessenoogst is in volle gang, en dit is vooral het werk van arbeidsmigranten.Beeld ANP / William Hoogteyling

De snel vergrijzende bevolking in de Europese Unie dwingt Brussel een andere toon aan te slaan over immigratie. Vanaf nu wordt het juist aangemoedigd.

Romana Abels

Europa gaat migranten verwelkomen. Het wil vooral de deuren openen voor de mensen die kunnen helpen de enorme arbeidstekorten in alle 27 lidstaten op te vangen. Daarom wordt het voor mensen die in Europa willen werken gemakkelijker om een werkvisum aan te vragen en ook om dat te houden, ook al hebben ze even geen werk.

Ze kunnen hun visumaanvraag digitaal doen, eenvoudiger hun familie laten overkomen en als ze dat willen ook weer een paar jaar teruggaan naar hun land van herkomst, om dan opnieuw naar Europa te gaan.

Schreeuwende arbeidstekorten

Eurocommissarissen Ylva Johansson en Margaritis Schinas, die beiden gaan over migratie, presenteerden woensdag nieuwe plannen om de schreeuwende arbeidstekorten in Europa te lijf te gaan. De bevolking van het continent wordt ouder en dat betekent dat in de zorgsector alleen al miljoenen banen onvervuld blijven. Ook in transport, bouw, technologie en toerisme zijn meer arbeidskrachten nodig.

Schinas en Johansson willen daarom zowel de regels versoepelen als specifieke afspraken maken met bepaalde landen vanwaaruit veel migratie naar Europa plaatsvindt. Vanuit Egypte, Marokko en Tunesië mogen bepaalde mensen in de toekomst legaal naar de EU komen. Die landen moeten dan wel mensen die nu illegaal in de EU verblijven terugnemen.

Zo hoopt de Europese Commissie meer grip te krijgen op de migratie naar Europa. De Commissie wil het verder gemakkelijker maken voor migranten om recht te krijgen op langdurig verblijf in Europa. Nu komen ze daar na vijf jaar werken bij één werkgever voor in aanmerking, maar de wachttijd begint opnieuw als ze verhuizen naar een ander Europees land of van werkgever wisselen. Binnenkort tellen alle jaren mee.

Brussel wil talentenmarkt openen

Brussel wil ook een soort talentenmarkt openen, waarin werknemers en werkgevers elkaar internationaal kunnen vinden. Met dat deel van het plan wil Brussel al komende zomer op proef beginnen. De markt wordt dan opengesteld voor Europese werkgevers en de 3,8 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne die nu nog in de EU zijn. “Zo kunnen scholen leraren vinden die uit Oekraïne komen, die de Oekraïense kinderen les kunnen geven”, zei Johansson.

“Ik snap dat sommige critici zullen zeggen dat Europa de deur wagenwijd openzet voor migranten”, zei eurocommissaris Schinas. “Maar we hebben in ieder geval een deur nodig waardoor mensen naar binnen kunnen komen. Nu hebben we alleen maar ramen, waardoor smokkelaars de mensen naar binnen proberen te duwen.”

Volgens Schinas is het nieuwe voorstel een ‘win-winsituatie’. De Europese economie profiteert en mensen die vanuit zogeheten derde landen in Europa aan het werk willen krijgen een betere positie.

Bovendien moet Europa wel. Schinas: “We kunnen het niet volhouden zonder dat we migranten binnenhalen”. De overgang naar een duurzame samenleving zoals Europa die de komende jaren wil bouwen vraagt nog meer van de toch al schaarse arbeidskrachten.

Eurocommisssaris Johansson wees erop dat het merendeel van de migranten al op legale wijze naar Europa komt. Elk jaar zijn dat er tussen de 2 en 3 miljoen. In totaal wonen nu bijna 24 miljoen mensen met een niet-Europees paspoort in Europa. Dat is 5,3 procent van de bevolking.

Johansson: “Helaas gaat de meeste aandacht naar die 200.000 mensen per jaar die illegaal Europa betreden.” Hoeveel migranten daadwerkelijk naar welk land komen, beslist Brussel niet. Dat mogen de lidstaten voor zichzelf bepalen.

Lees ook:

‘Laat alsjeblieft meer migranten toe in Europa, we hebben ze nodig’

De Europese focus op het buiten houden van migranten is super kortzichtig, zegt denker Giles Merritt. Het continent heeft juist dringend arbeidskrachten nodig.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden