Internationale betrekkingen Rusland

Nu de VS de druk opvoeren, wordt Iran in de armen van Rusland gedreven

Ministers Javad Zarif (l) en Sergej Lavrov (r) tijdens een persconferentie in Moskou afgelopen maandag. Beeld EPA

Nu de VS door sancties de druk op Iran opvoeren, wordt Teheran steeds meer in de armen van Moskou gedreven.

Als het aan de Iraanse president Hassan Rohani ligt, komen er geen rechtstreekse onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Iran over de nucleaire Irandeal. Een tête-à-tête tussen Rohani en zijn Amerikaanse evenknie Donald Trump hing even boven de markt nadat de Franse president Emmanuel Macron tijdens de G7-top vorige maand zinspeelde op een ontmoeting tussen beide leiders. In plaats daarvan lijkt Teheran nu de voorkeur te geven aan een verbond met Moskou.

De steeds innigere band tussen Rusland en Iran werd maandag eens te meer bevestigd na afloop van een ontmoeting tussen de ministers van buitenlandse zaken van beide landen in de Russische hoofdstad. Zowel Sergej Lavrov als zijn Iraanse collega Javad Zarif maakte van de gelegenheid gebruik om de steeds nauwere betrekkingen tussen Moskou en Teheran te onderstrepen. Volgens Zarif zijn de relaties tussen beide landen sinds decennia niet op zo'n hoog niveau geweest. 

Beeld Sander Soewargana

De romance tussen Rusland en Iran blijft niet alleen bij woorden. Zarif en Lavrov bespraken concrete acties om de banden aan te halen en een blok te vormen tegen de VS. Zarif prees onder meer het Russische voorstel om de veiligheid in de Perzische Golf en de Straat van Hormuz te waarborgen. Over hoe die beveiliging er precies uit gaat zien, wijdde hij echter niet uit. De afgelopen maanden is de sfeer op de strategische zeeroute om te snijden. Zo werden commerciële zeetankers aan de ketting gelegd, schoot Iran een drone van de VS uit de lucht en beweerde Trump dat hij bij wijze van represaille Iraanse posities had gebombardeerd.

Marineoefeningen

Moskou en Teheran kondigden ook aan dat ze later dit jaar gezamenlijke marineoefeningen gaan uitvoeren op de Indische Oceaan. De planning voor militaire samenwerking komt een week nadat Rusland Iran een aanbod deed om nieuwe, moderne straaljagers te kopen. Door de internationale sancties tegen Iran is de luchtmacht in het Perzische land sterk verouderd. Het leger beschikt voornamelijk over Sovjet-straaljagers die nog uit het Koude Oorlogtijdperk stammen.

Op commercieel gebied lijken de Russen de Iraniërs ook graag een duwtje in de rug te willen geven. Vorige week kwam de vicepremier van de Krim met een opmerkelijk aanbod. Georgi Muradov nodigde Iran uit om in de toekomst gebruik te maken van de havens op het door Rusland geannexeerde schiereiland om olie te vervoeren. Zo zou de scheepvaart vanuit Iran over de Kaspische Zee via de Wolga en de Don naar de havens op de Krim kunnen varen, waarvandaan ze toegang heeft tot de Zwarte Zee. Eerder werd er door Russische media al melding gemaakt van een mogelijke veerdienst tussen Iran en het Russische Derbent in de regio Dagestan.

Zeetanker Adrian Darya 1 van de radar

De Adrian Darya 1 is spoorloos verdwenen. De olietanker, die betrokken was bij een conflict tussen Iran en de Verenigde Staten, zond maandagmiddag voor het laatst zijn positie uit. Het schip voer toen ergens tussen Syrië en Cyprus. Vermoed wordt dat de bemanning van de Adrian Darya 1 het communicatiesysteem van het schip heeft uitgezet. Het schip vertrok eerder deze maand uit Gibraltar waar het begin juli onder de naam Grace 1 aan de ketting was gelegd. Dit gebeurde omdat het vermoeden bestond dat het schip ruwe olie naar Syrië vervoerde, in strijd met Europese sancties. Gibraltar gaf het schip toestemming te vertrekken nadat Iran garanties had afgegeven dat de olie niet naar Syrië zou gaan.

Lees ook:

Waar kan de Iraanse olietanker nog heen?

De Iraanse olietanker Adrian Darya 1 vaart weer, maar de Amerikanen zetten alle landen onder druk om het schip de reis naar huis onmogelijk te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden