In meerdere landen protesteerden moslims tegen de koranverbranding in Zweden. Beeld ANP / EPA
In meerdere landen protesteerden moslims tegen de koranverbranding in Zweden.Beeld ANP / EPA

Verbod

Noorwegen zet streep door koranverbranding bij Turkse ambassade

Een aangekondigde koranverbranding bij de Turkse ambassade in Noorwegen mag niet doorgaan. De Noorse politie zegt dat het om veiligheidsredenen de actie heeft verboden, een paar uur nadat de ambassadeur in Turkije op het matje is geroepen.

ANP

Een groep demonstranten was van plan vrijdag een koran te verbranden bij de Turkse ambassade, zoals eerder ook al in Zweden en Denemarken gebeurde. De Noorse politie benadrukt dat het verbranden van het islamitische heilige boek nog altijd een legale manier is om je politieke mening uit te drukken, maar dat het in dit geval niet kan plaatsvinden vanwege zorgen om de veiligheid.

Turkije noemde het geplande protest “provocerend” en riep de regering in Oslo op er een streep door te zetten. Noorwegen zegt dat de ambassadeur in gesprek met Turkije nog eens het belang van de vrijheid van meningsuiting heeft benadrukt en heeft aangegeven dat de regering het protest niet steunde of erbij betrokken was.

De eerdere verbrandingen in Zweden en Denemarken leidden tot grote woede in Ankara, dat vond dat de regeringen de protesten niet hadden mogen toestaan. De rel heeft voor spanningen gezorgd rond de toetreding van Zweden tot de NAVO, wat Turkije moet goedkeuren. Noorwegen is al lid van die westerse alliantie.

Lees ook:
Ik mis massale steun voor moslims na de grove belediging in Nederland in Zweden

Publicist Ahlam Benali verbaast zich over de lauwe reactie in Nederland op recente incidenten waarbij de Koran werd verbrand en verscheurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden