Nieuws Ontbossing

Noorwegen en Duitsland staken steun bosbescherming Brazilië

“Noorwegen, is dat niet het land dat walvissen vermoord op de Noordpool? En dat daar naar olie zoekt?”, zei de Braziliaanse president Jair Bolsonaro nadat Noorwegen en Duitsland hun financiële steun aan bosbescherming bevroren. “Hou het geld en help Angela Merkel om Duitsland weer te bebossen.” Beeld AP

Noorwegen blokkeert de steun aan het Amazonefonds voor boscherming in Brazilië. Het land heeft kritiek op het Braziliaanse bosbeleid.

Na Duitsland heeft nu ook Noorwegen zijn steun voor bosbescherming in Brazilië bevroren. Aanleiding is het feit dat de ontbossing onder de regering Bolsonaro significant is toegenomen en de regering niet van zins is daar iets aan te doen.

Begin deze maand werden verontrustende cijfers bekendgemaakt over de ontbossing in Brazilië. Het Nationale Instituut voor Ruimteonderzoek in Brazilië (INPE) meldde toen dat de ontbossing in een jaar tijd met 278 procent is toegenomen. Ruwweg gaat het om een gebied van 2254 vierkante kilometer. President Bolsonaro was boos over dit nieuws en verklaarde dat de cijfers leugens waren. De directeur van het INPE, Ricardo Galvão, werd ontslagen en is inmiddels vervangen door een functionaris die de cijfers in de toekomst eerst aan de regering moet voorleggen voordat hij ze mag publiceren. Minister van milieu Ricardo Salles overweegt de meting van de ontbossing over te dragen aan een particulier bedrijf. 

Bolsonaro wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Hij heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen.

Walvissenjacht

Noorwegen en Duitsland hebben weinig vertrouwen in het bosbeleid van de huidige regering. Zij blokkeerden daarom hun steun aan het Amazonefonds, dat in 2008 onder de regering van de linkse president Lula is opgericht. Het geblokkeerde bedrag is in het geval van Noorwegen, de grootste donor van het programma, ruim 30 miljoen euro. Duitsland blokkeerde vorige week al 35 miljoen euro. Sinds de oprichting heeft het fonds ruim 420 miljoen euro aan projecten voor bosbescherming besteed. 

Noorwegen en Duitsland zijn het onder meer oneens over de manier waarop de regering het geld van het Amazonefonds wil besteden. Minister van milieu Salles wil een deel van het budget bestemmen voor schadeloosstelling van Braziliaanse landbezitters in bosgebied. Volgens de Boswet moeten zij een minimum percentage aan bos op hun land laten staan. 

President Bolsonaro heeft boos gereageerd op het terugtrekken van de steun van de beide Europese landen. Duitsland kan volgens hem het geld maar beter besteden aan herbebossing in eigen land. En omdat Noorwegen zich schuldig maakt aan walvissenjacht, heeft het land volgens hem geen recht van spreken.

Lees ook: 

Braziliaanse president vindt cijfers ontbossing Amazone ‘manipulatie’ en ontslaat directeur onderzoeksinstituut

De directeur van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimte-Onderzoek (INPE) is uit zijn functie gezet nadat president Jair Bolsonaro forse kritiek had geleverd op gepresenteerde ontbossingscijfers van de Amazone.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden