null

Mensenrechten

Noorse excuses aan rendierherders voor windparken in hun leefgebied

ANP

De Noorse energieminister heeft excuses aangeboden aan de rendierherders van de Samen, een volk in het noorden van het land. Hij zegt dat hun mensenrechten zijn geschonden doordat de regering windmolenparken in hun leefgebied heeft geplaatst. Toch blijven de windmolens nog draaien.

De Noorse rechter oordeelde zestien maanden geleden al dat de windparken in het beschermde gebied ingingen tegen de rechten van de Samen. Dat Oslo die uitspraak naast zich neer heeft gelegd leidt tot woede bij activisten. Ook de bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, normaal gesproken voorstander van duurzame energie, protesteerde de afgelopen dagen tegen het Noorse regeringsbeleid. Ze werd korte tijd opgepakt omdat ze samen met anderen de ingang van een ministerie blokkeerde.

De Samen zijn een van oorsprong nomadisch volk. Een klein deel van de in totaal 100.000 Samen trekt nog steeds rond met kuddes rendieren. Maar de windmolens maken de rendieren onrustig en verstoren de eeuwenoude leefwijze van het volk.

De rechter oordeelde daarom eind 2021 dat de ruim 150 turbines niet meer gebruikt mogen worden. De energieminister zegt dat hij er nog altijd van overtuigd is dat het opwekken van windenergie samen kan gaan met de aanwezigheid van rendieren in de omgeving. De regering wil nog geen oplossingen uitsluiten, maar voorlopig worden de wieken nog niet stilgezet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden