Raketdreiging

Noord-Korea waarschuwt tegen legeroefeningen VS en Zuid-Korea

Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn zus Kim Yo Jong. Beeld REUTERS
Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en zijn zus Kim Yo Jong.Beeld REUTERS

De zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un waarschuwt de Verenigde Staten en Zuid-Korea tegen het houden van nieuwe militaire oefeningen. Pyongyang staat volgens Kim Yo-jong klaar om ‘passende, snelle en overweldigende actie’ te ondernemen, citeert het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

ANP

De gezamenlijke oefeningen, die tussen 13 en 23 maart worden gehouden, zijn naar verwachting een van de grootste van de VS en Zuid-Korea in twee jaar. De focus ligt op het versterken van hun verdediging tegen de nucleaire en raketdreigingen vanuit Noord-Korea.

Kims machtige zus, die vaker publiekelijk uithaalt naar de twee bondgenoten, zegt dat de situatie wordt gemonitord en dat op ieder moment actie kan worden ondernomen als Pyongyang dat nodig acht. Ze zei ook dat Pyongyang het neerhalen van een Noord-Koreaanse intercontinentale raket boven internationale wateren ziet als een ‘duidelijke oorlogsverklaring’.

Zuid-Korea denkt dat binnenkort een nieuwe intercontinentale raket wordt getest. Die raket wordt mogelijk afgevuurd richting de Stille Oceaan. De laatste keer dat een Noord-Koreaanse raket in deze wateren belandde, was in oktober 2022. De VS en bondgenoten hebben nog nooit ballistische raketten van Noord-Korea neergeschoten. De raketten zijn in strijd is met resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Lees ook:

Deze Noord-Koreaanse jongeren vluchtten naar Zuid-Korea: ‘Ik mis de geur’
Drie jonge Noord-Koreanen vertellen over hun vlucht uit de stalinistische dictatuur. Via China bereikten ze Zuid-Korea, waar de taal vrijwel hetzelfde is maar verder heel veel anders. ‘De Zuid-Koreanen blijven wantrouwig naar ons en ze kijken op ons neer.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden