Provocatie

Noord-Korea vuurt voor het eerst in jaren raket af boven Japan

Voor het eerst in vijf jaar heeft Noord-Korea een raket boven Japan afgevuurd. De VS en Zuid-Korea reageren met militaire oefeningen in de Gele Zee.

Isabel Bolle

Met loeiende sirenes werd de ochtendspits in het noorden van Japan dinsdag opgeschrikt, toen er voor het eerst in jaren een Noord-Koreaanse raket direct over het eiland vloog. “Het lijkt erop dat Noord-Korea een raket heeft afgevuurd”, klonk de blikkerige stem van het omroepsysteem in de filmpjes die Japanners online deelden. “Zoek alstublieft dekking in een gebouw of ondergronds.”

Het alarm gold voor alle burgers in het noorden. Die kregen behalve de sirenes en het omroepsysteem ook een waarschuwing via J-alert, het systeem dat in geval van nood een bericht stuurt naar alle mobiele telefoons in het getroffen gebied.

Even later kwam de melding dat het gevaar geweken was: de raket was 3000 kilometer verderop neergekomen in de Stille Oceaan. Volgens de Japanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten heeft het projectiel zo’n 4600 kilometer afgelegd, de langste afstand die een Noord-Koreaanse raket ooit heeft bereikt. Een raket met zo’n bereik is niet alleen een bedreiging voor omliggende landen, maar ook voor de Verenigde Staten; het is ver genoeg om de Amerikaanse militaire basis op het eiland Guam te raken.

Beraden op mogelijke reacties

De Japanse autoriteiten laten weten dat er geen poging is gedaan de raket te onderscheppen, maar reageren woest op de test, die volgens hen Japanse burgers in gevaar heeft gebracht. Premier Fumio Kishida bestempelt de lancering als ‘een schande’. Minister van defensie Yasukazu Hamada zegt dat Japan zich zal beraden op mogelijke reacties.

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea een raket lanceert die over Japan vliegt. De laatste keer was echter vijf jaar geleden, in 2017. Voor zowel Japan als Zuid-Korea was het reden dinsdag gelijk een veiligheidsberaad bijeen te roepen om de lancering te bespreken. De zorgen over Noord-Korea’s militaire ambities zijn bij beide landen dit jaar flink toegenomen. Sinds begin dit jaar zijn er minstens dertig rakettesten uitgevoerd, een record, waarvan vijf in de laatste tien dagen.

De rakettest is mogelijk een reactie op de gezamenlijke militaire oefeningen die de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan de afgelopen tijd organiseerden. Samen oefenden ze voor het eerst in jaren met het onderscheppen van raketten en het uitschakelen van onderzeeërs. Als onderdeel van de oefening deed voor het eerst sinds 2018 een Amerikaans vliegdekschip het Zuid-Koreaanse Busan aan.

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol, die in mei aan de macht kwam, kiest een hardere militaire lijn dan zijn voorgangers. Hij wil nauw samenwerken met de VS, om de militaire capaciteiten van zijn eigen land op te bouwen en een vuist te maken richting het noorden.

Zowel de VS als Zuid-Korea reageerden dan ook direct op de rakettest. Vier Zuid-Koreaanse en vier Amerikaanse gevechtsvliegtuigen bombardeerden dinsdag een onbewoond eiland in de Gele Zee, naast het Koreaanse schiereiland. Het Zuid-Koreaanse leger laat in een verklaring weten dat het de bereidheid van beide landen laat zien ‘om resoluut te reageren op welke Noord-Koreaanse provocatie dan ook’.

Lees ook:

Wopke Hoekstra aan de grens met Noord-Korea: ‘Hier zie je hoe broos de stabiliteit is’

Terwijl Rusland sinds kort met kernwapens dreigt, doet Noord-Korea dat al jaren. Minister Wopke Hoekstra van buitenlandse zaken ging kijken bij de grens van dat land met Zuid-Korea.

Poetin kan alle hulp gebruiken en zoekt steun bij Noord-Korea

De Russische president Vladimir Poetin wil de banden met Noord-Korea aanhalen. In de oorlog met Oekraïne kan Rusland alle hulp gebruiken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden