Noord-Korea

Noord-Korea vuurt opnieuw kruisraketten af tijdens oefening

De lancering van de raketten Beeld Staatspersbureau KCNA via REUTERS
De lancering van de rakettenBeeld Staatspersbureau KCNA via REUTERS

Noord-Korea heeft het afgelopen weekeinde succesvolle tests uitgevoerd met een nieuw soort kruisraket, zo meldt staatspersbureau KCNA. Tijdens tests die zaterdag en zondag werden gehouden vlogen de langeafstandsraketten 1500 kilometer voordat ze doelen raakten en in territoriale wateren van het land terechtkwamen, zo beweert het persbureau.

Redactie Trouw

Het Amerikaanse leger noemde de tests “een bedreiging” voor de buurlanden en daarbuiten. “Deze activiteit benadrukt de voortdurende focus van Noord-Korea op de ontwikkeling van zijn militaire programma en de bedreigingen voor zijn buren en de internationale gemeenschap”, aldus het Pentagon in een eerste reactie. Ook Japan uitte zijn bezorgdheid. “We zullen de situatie op de voet blijven volgen en nauw overleg plegen met de Verenigde Staten en Zuid-Korea”, aldus de Japanse kabinetssecretaris Katsunobu Kato.

De tests worden gezien als de eerste raketlanceringen van Noord-Korea nadat in maart een nieuwe tactische ballistische raket voor de korte afstand was getest. Het land voerde ook een test met kruisraketten uit, slechts enkele uren nadat de Amerikaanse president Joe Biden eind januari aantrad.

De nieuwe raket is volgens KCNA een strategisch wapen dat de afgelopen twee jaar is ontwikkeld en vormt een belangrijk onderdeel van een vijfjarenplan dat in januari naar buiten is gebracht om de defensiewetenschap en -arsenalen in het land vooruit te helpen.

Afschrikmiddel

De ontwikkeling van de raketten biedt “het strategisch belang van het beschikken over een ander effectief afschrikmiddel om de veiligheid van onze staat betrouwbaarder te garanderen en de militaire manoeuvres van de vijandige troepen krachtig in te perken”, aldus het staatspersbureau. Pyongyang beschuldigt de VS en Zuid-Korea al lange tijd van “vijandig beleid” jegens het land.

De VS maken zich grote zorgen over de wapenprogramma’s van de Noord-Koreanen, die raketten hebben getest die delen van het Amerikaanse vasteland kunnen bereiken. De vorige Amerikaanse president Donald Trump sprak daar herhaaldelijk zelf over met dictator Kim, die op zijn beurt wil dat de zware sancties tegen zijn regime worden geschrapt. Het overleg leidde niet tot een doorbraak en de gesprekken liggen inmiddels alweer geruime tijd stil.

Impasse doorbreken

Het bekendmaken van de tests komt een dag voordat de belangrijkste nucleaire onderhandelaars van de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan elkaar in Tokio ontmoeten om manieren te onderzoeken om de impasse met Noord-Korea te doorbreken. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, zal dinsdag ook een bezoek brengen aan Seoul voor besprekingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden