Pukguksong-3

Noord-Korea’s nieuwste raketlancering zet deonderhandelingen met de VS op scherp

Beeld AFP

Met het afschieten van een raket vanuit zee geeft Noord-Korea een schot voor de boeg aan nieuwe gesprekken met de VS.

Kim Jong-un was er deze keer niet zelf bij, dus hij kon niet glunderend op de foto met een succesvolle lancering op de achtergrond. Toch ruimden de Noord-Koreaanse staatskranten de voorpagina’s in voor het afschieten van de Pukguksong-3, voor de kust van de oostelijke stad Wusan. De raket steeg tot een hoogte van meer dan 900 kilometer en plonsde daarna 450 kilometer verderop in de Zee van Japan. Dat land en Zuid-Korea hebben geprotesteerd tegen de nieuwe test.

Noord-Korea heeft meer raketten getest dit jaar, maar dit geval zorgt voor ongerustheid in omringende landen en de VS. Want de Pukguksong-3 kan waarschijnlijk vanuit een onderzeeër gelanceerd worden, wat de inzet van dit wapen veel moeilijker te traceren maakt. En met een onderzeeër kan Noord-Korea ook ongemerkt dichtbij eventuele vijanden komen.

Of de raket deze keer ook echt vanuit een onderzeeër is afgeschoten, is onduidelijk. Kenners van het Noord-Koreaanse wapenarsenaal die de beelden hebben bestudeerd, vermoeden dat de lancering plaatsvond vanaf een platform in zee. Wellicht zijn de Noord-Koreaanse onderzeeërs nog niet klaar voor deze actie. Duidelijk is wel dat Pyongyang hieraan werkt, in 2016 werd al een voorloper van de huidige raket vanaf een onderwaterplatform afgeschoten.

De timing is opmerkelijk

De timing van deze test is opmerkelijk. Noord-Koreaanse diplomaten vertrokken juist deze week via China naar Zweden, voor overleg met Amerikaanse collega’s. Dat gesprek is bedoeld om de vastgelopen dialoog weer vlot te trekken, na de mislukte top van februari dit jaar in Vietnam. Daar vertrok de Amerikaanse president Donald Trump onverwacht zonder overeenkomst met Kim.

“We gaan voor de onderhandelingen op ambtelijk niveau tussen Noord-Korea en de VS”, zei hoofdonderhandelaar Kim Myong-gil, gisteren tijdens een tussenstop in Peking. “Er is een nieuw signaal van Amerikaanse kant, dus we gaan met grote verwachtingen en optimisme.”

Maar het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken reageerde minder enthousiast op de nieuwe rakettest. Pyongyang “moet niet provoceren en wel voldoen aan de verplichtingen in de resoluties van de VN-Veiligheidsraad”, aldus een woordvoerder. De deur blijft wel op een kier, met de oproep aan Noord-Korea om ‘betrokken te blijven bij substantiële en volgehouden onderhandelingen’. Die moeten leiden tot ‘vrede en veiligheid op het Koreaanse schiereiland en denuclearisatie’.

Dat laatste woord is cruciaal en direct ook het probleem. Voor Washington betekent dit dat Kim zijn kernwapens moet opgeven, voor Pyongyang hoort er ook bij dat de Amerikanen zich militair terugtrekken uit Zuid-Korea en iedere nucleaire dreiging richting Noord-Korea opgeven.

Lees ook:

Na mooie plaatjes bevindt de achtbaanrelatie tussen Trump en Kim zich in nieuwe dip

In juli troffen Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar voor het laatst aan de grens tussen Zuid- en Noord-Korea. Daar ging Trump zelfs in op de uitnodiging van Kim om even diens land in te stappen. Maar na de schouderklopjes en mooie woorden raakte de achtbaanrelatie tussen Trump en Kim meteen weer in een dip.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden