Noord-Korea

Noord-Korea lanceert opnieuw ballistische raket

Een door het Noord-Koreaanse staatspersbureau op 8 februari vrijgegeven foto van een Intercontinentale Ballistische Raket. Beeld AFP
Een door het Noord-Koreaanse staatspersbureau op 8 februari vrijgegeven foto van een Intercontinentale Ballistische Raket.Beeld AFP

Noord-Korea heeft zaterdag een ballistische langeafstandsraket gelanceerd, die bij de westkust van Japan in zee is gestort. Dat maakten Japanse autoriteiten eerder vandaag bekend. Het is de eerste keer sinds 1 januari dat het land een dergelijk projectiel heeft gelanceerd.

Redactie Trouw

Volgens de legerleiding van buurland Zuid-Korea zou het gaan om een zogenoemde Intercontinentale Ballistische Raket (ICBM), die ongeveer negenhonderd kilometer zou hebben gevlogen, alvorens in zee te storten. Het projectiel zou geen schade hebben aangericht.

Met de lancering lijkt Noord-Korea haar eigen dreigementen van vrijdag bij te zetten, toen het waarschuwde “zonder precedent volhardend, sterk” te reageren op de geplande gezamenlijke militaire oefeningen die Zuid-Korea en de Verenigde Staten jaarlijks in de regio organiseren.

Provocatie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken noemde de lancering een “provocatie", terwijl de Zuid-Koreaanse legerleiding sprak van een “duidelijke overtreding” van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Zuid-Korea voegden toe de samenwerking met Japan en de Verenigde Staten te intensiveren als reactie op de lancering.

Noord-Korea, dat over kernwapens beschikt, lanceert regelmatig raketten. Volgens experts test het regime van dictator Kim Jong-un daarmee nieuwe technologieën. Op door de Noord-Koreaanse staatstelevisie van een militaire parade op 9 februari waren meer ICBM's dan in het verleden te zien. (Reuters)

Lees ook:

Zuid-Koreaans leger: Noord-Korea lanceert drie ballistische raketten

Noord-Korea heeft vorig jaar al bijna 70 ballistische raketten afgevuurd. In december testte het land ook een vaste brandstofmotor met hoge stuwkracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden