Proeflanceringen

Noord-Korea gaat weer een stapje verder met rakettest

In een treinstation in Seoul bekijken reizigers een nieuwsuitzending over de Noord-Koreaanse lancering.  Beeld AFP
In een treinstation in Seoul bekijken reizigers een nieuwsuitzending over de Noord-Koreaanse lancering.Beeld AFP

Noord-Korea heeft opnieuw een raket gelanceerd. De VS en Zuid-Korea veroordelen de zevende test van dit jaar.

Gijs Moes

Met een nieuwe rakettest voert Noord-Korea de druk op om de Verenigde Staten onder zijn voorwaarden naar de onderhandelingstafel te krijgen. Zondag lanceerde het regime in Pyongyang de zevende en waarschijnlijk verst reikende raket van dit jaar.

Volgens Zuid-Korea en Japan ging het om een middellangeafstandsraket. Daarmee balanceert Pyongyang op het randje van een zelf ingesteld moratorium. In 2018 beloofde Noord-Korea voorlopig geen langeafstandsraketten te lanceren of atoomwapens te testen. Eerder dit jaar werd het tempo van proefnemingen weer opgevoerd, met raketten voor de kortere afstand, hypersonische raketten en een kruisvluchtwapen.

In 2017 lanceerde Noord-Korea voor het laatst een langeafstandsraket, waarmee het ook de Verenigde Staten kan bereiken. Daarna kwamen gesprekken op gang met de regering van toenmalig president Donald Trump. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en Trump ontmoetten elkaar twee keer, maar die gesprekken leverden niets op.

Een hoogte van 2000 kilometer en een bereik van 800 kilometer

De raket die zondag werd gelanceerd, bereikte volgens Zuid-Korea en Japan een hoogte van 2000 kilometer en landde na een half uur circa 800 kilometer naar het oosten in zee. Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben de test veroordeeld. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, sprak op nieuwszender ABC van ‘een provocatie’. Volgens de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft Noord-Korea hiermee resoluties van de VN geschonden.

Eerder deze maand leidde Kim een bijeenkomst van de Arbeiderspartij, waar de Amerikaanse vijandigheid werd gehekeld. Volgens waarnemers wil Noord-Korea met de raketproeven een nieuwe onderhandelingsronde afdwingen. Het land kampt met ernstige economische problemen, vanwege internationale sancties. Bovendien waren de grenzen lange tijd helemaal gesloten, vanwege de coronapandemie. Kim heeft erkend dat de Noord-Koreaanse bevolking het zwaar heeft.

De VS willen alleen praten zonder voorwaarden vooraf

De Verenigde Staten hebben onder president Joe Biden weer iets meer afstand genomen van Kim, na de mislukte gesprekken door Trump. Washington geeft aan wel te willen praten, maar zonder voorwaarden vooraf. Pyongyang wil eerst de verzekering dat de VS hun militairen terugtrekken uit Zuid-Korea, of tenminste uitzicht daarop.

De VS willen dat gesprekken leiden tot het opgeven van kernwapens en langeafstandsraketten door Kim. Maar die heeft herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat dit niet zal gebeuren. Het Noord-Koreaanse regime ziet het bezit van deze wapens als essentieel om te overleven.

Lees ook:

Kim Jong-un steekt hypersonische middelvinger op naar VS en buurlanden

Noord-Korea heeft een supersnelle raket getest. Leider Kim Jong-un laat zien dat hij militaire ontwikkeling belangrijker vindt dan het welzijn van de bevolking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden