Atoomprogramma

Noord-Korea gaat gewoon door met de ontwikkeling van kernwapens, concludeert de VN

Op straat in Pyongyang staan billboards om de 73ste verjaardag van het Noord-Koreaanse volksleger te eren.  Beeld AFP
Op straat in Pyongyang staan billboards om de 73ste verjaardag van het Noord-Koreaanse volksleger te eren.Beeld AFP

Noord-Korea is vorig jaar doorgegaan met het ontwikkelen van nucleair materiaal voor kernwapens. De toenadering tot de Verenigde Staten, waarvan onder voormalig president Donald Trump sprake leek, heeft op dat vlak niets veranderd. Dat blijkt uit een rapport van VN-onderzoekers voor de Veiligheidsraad.

Het onderzoek stelt vast dat Noord-Korea in 2020 splijtstof bleef maken, het basismateriaal voor atoombommen. Ook de ontwikkeling van raketten die deze wapens kunnen dragen ging door. Ondertussen zocht Noord-Korea in het buitenland informatie en technologie om de eigen wapenindustrie verder te helpen.

De onderzoekers stellen nieuwe sancties voor tegen vier hooggeplaatste Noord-Koreanen die verantwoordelijk zijn voor deze activiteiten. Die zouden bovenop de bestaande sancties van de Verenigde Naties komen.

Het geld dat nodig is voor al deze activiteiten werd via illegale wegen bij elkaar gesprokkeld. Zo maakte Noord-Korea zich schuldig aan op grote schaal hacken en afpersen van personen en instellingen. Ook wisten hackers in dienst van de communistische dictatuur cryptomunten in handen te krijgen, die in China zijn witgewassen.

Nog meer tekorten dan anders

Op die manier wist het regime in Pyongyang toch internationale valuta in handen te krijgen, ondanks de geldende sancties van de VS en de VN. Met het geld heeft Noord-Korea onder meer olie geïmporteerd. Het land kampt met nog meer tekorten dan gewoonlijk, nu het de grenzen heeft gesloten vanwege de coronapandemie.

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden en zijn minister van buitenlandse zaken Antony Blinken staan tegenover Noord-Korea een heel andere aanpak voor dan Trump. Die wilde persoonlijk de dialoog aangaan met leider Kim Jong-un, maar ondanks twee topontmoetingen werden geen concrete resultaat geboekt.

Biden en Blinken opereren naar verwachting voorzichtiger en pas de dialoog aangaan met Kim als die bereid is tot concessies.

Lees ook:

Wat Kim Jong-un moest doen om zich te bewijzen als leider van een stalinistische dictatuur

Hij intrigeert, de jonge Kim Jong-un. Twee boeken werpen nieuw licht op de dictator van Noord-Korea.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden