Besmettingen

Noodtoestand in New York en San Francisco vanwege apenpokkenvirus

Burgemeester London Breed kondigt de noodtoestand af in San Francisco. Beeld AP
Burgemeester London Breed kondigt de noodtoestand af in San Francisco.Beeld AP

In zowel New York als San Francisco is de noodtoestand uitgeroepen vanwege het oplopende aantal apenpokkenbesmettingen.

Freek Dijkstra

In New York stond de teller vrijdag op 1383 besmettingen. Volgens gouverneur Kathy Hochul is dat een kwart van het totaal aantal besmettingen in de Verenigde Staten.

De noodtoestand, die in elk geval tot 28 augustus duurt, maakt het mogelijk om meer groepen mensen te vaccineren tegen apenpokken. Zo komen nu ook apothekers, vroedvrouwen en medewerkers van hulpdiensten in aanmerking voor vaccinatie. Ook wordt de registratie van ziektegevallen verbeterd, zodat de gezondheidsautoriteiten sneller kunnen reageren.

New York verklaarde donderdag apenpokken tot een direct gevaar voor de volksgezondheid. De stad San Francisco, waar 261 besmettingen zijn geteld, voerde toen al de noodtoestand in, een stap die New York nu volgt. Volgens de federale gezondheidsdienst CDC zijn in de Verenigde Staten inmiddels ruim 4900 gevallen van apenpokken gemeld.

Vooral een signaal aan president Biden

Vooralsnog staan de verregaande maatregelen nog niet op de agenda. London Breed, de burgemeester van San Francisco, zegt dat het afkondigen van de noodtoestand vooral een signaal is aan president Joe Biden. Ze riep de federale overheid op grote hoeveelheden vaccines naar de stad in Californië te sturen, en beschuldigde Washington ervan niet snel genoeg te handelen.

San Francisco heeft al 8000 mensen ingeënt, maar volgens Breed heeft de stad nog minstens 70.000 vaccines nodig om de uitbraak te bestrijden. Net als in Europese steden treft het apenpokkenvirus in San Francisco vooral de lhbti+-gemeenschap, waar maar liefst negentig procent van de besmettingen zijn vastgesteld.

Met name homoseksuele mannen lopen een hoog risico om met het virus besmet te raken. Eerder deze maand protesteerden lhbti+-organisaties in San Francisco bij overheidsgebouwen om meer medische hulp te eisen.

Het stadsbestuur van San Francisco heeft beloofd speciale aandacht te geven aan de vaccinering van de lhbti+-gemeenschap. “Tijdens de bestrijding van de hiv-epidemie in de jaren tachtig liep San Francisco voorop in de strijd en dat zal nu weer zo zijn”, stelde staatssenator Scott Weiner.

Brazilië heeft een sterfgeval gemeld als gevolg van het apenpokkenvirus. Het zou gaan om het zesde sterfgeval tijdens de recente uitbraak van de apenpokken en de eerste buiten Afrika. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat gaat om een 41-jarige man die kanker en een verzwakt immuunsysteem had.

De Wereldgezondheidsorganisatie riep vorige week de apenpokken uit tot een wereldwijde gezondheidscrisis. Wie apenpokken oploopt, kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise.

In de regio’s Rotterdam-Rijnmond, IJsselland en Drenthe worden volgende week de eerste mensen preventief gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus. In andere delen van het land zijn de eerste uitnodigingen verstuurd. Ongeveer 32.000 mensen in heel Nederland komen in aanmerking voor deze eerste prikronde.

De preventieve prikken worden eerst gegeven aan mannen die seks hebben met mannen en aan transgenderpersonen die hiv-positief zijn of die medicijnen nemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. Zij worden gericht uitgenodigd. Wie niet is uitgenodigd, kan niet worden gevaccineerd. De gevaccineerden ontvangen het pokkenvaccin Imvanex. Na vier weken krijgen de mensen een tweede prik en zijn ze volledig gevaccineerd.

Eerder zijn ongeveer tweehonderd mensen gericht gevaccineerd tegen het apenpokkenvirus, omdat zij het risico hadden daadwerkelijk besmet te zijn geraakt. In de afgelopen weken is het apenpokkenvirus bij 878 mensen in Nederland aangetroffen. Dat aantal loopt gestaag op.

Lees ook:

Eerste preventieve prikken gezet tegen de apenpokken

De eerste vaccinaties tegen het apenpokkenvirus zijn gezet. De teller loopt op naar ruim 800 besmettingen in Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden