Luchtalarm

Noodalarm? Op veel plaatsen in Duitsland blijft het stil

Posters wijzen Duitse inwoners op een de eerste landelijke test van het luchtalarm sinds de Koude Oorlog. Die test bleek nodig, op verschillende plekken ging het alarm niet af.Beeld AP

Voor het eerst in dertig jaar klonk donderdag het luchtalarm weer in Duitsland. Het land is bang dat Duitsers niet meer genoeg zijn voorbereid in het geval van een ramp. Daarom gaat het land jaarlijks oefenen op de tweede donderdag van de maand september.

Dat het land zich weer bezighoudt met het noodalarm is een flinke omslag in de trend na de Koude Oorlog. Steden als Berlijn verwijderden in de jaren negentig de sirenes die niet meer nodig zouden zijn en herinnerden aan donkere tijden.

Toch kwam het noodalarm recent weer op de politieke agenda. Vijf jaar geleden lanceerde de overheid al de app ‘Nina’, die gebruikers waarschuwt en informeert tijdens een ramp. Vorig jaar werd besloten dat ook een landelijke oefendag nodig is. Die ‘Warntag’ moet burgers er meer bewust van maken wat zij kunnen doen bij een ramp en daarbij worden de noodsystemen getest.

Een belangrijke les

Dat laatste bleek hoog nodig. Op het moment suprême, elf uur in de ochtend, bleef het op sommige plekken in Duitsland akelig stil. Niet alleen weigerden verschillende sirenes geluid te maken, ook raakte het netwerk door de Nina-app overbelast. Veel gebruikers kregen pas een uur later een notificatie. In sommige dorpen voltrok de denkbeeldige ramp zich zonder dat iemand ervan op de hoogte was.

De Duitse regering ziet de eerste oefendag dan ook als een belangrijke les. Op sociale media werd de gelegenheid aangegrepen om grappen te maken over de trage Duitse processen: "Wie geen sirene heeft gehoord krijgt het waarschuwingssignaal binnen 14 dagen per fax of post opgestuurd.”

Lees ook: 

Vier minuten om een schuilplaats te zoeken voor de Noord-Koreaanse raket – maar waar?

Snel moesten de inwoners van het Japanse eiland Hokkaido op zoek naar een schuilplaats. In de hoofdstad Sapporo schuilden mensen in een metrohalte. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden