VluchtheuvelGenderneutraal

Non-binaire Noren krijgen eigen voornaamwoord

Gender neutraal bordje bij de wc op het stadhuis van Utrecht.  Beeld
Gender neutraal bordje bij de wc op het stadhuis van Utrecht.Beeld
Iris Ludeker

De Zweden waren al een tijdje zo ver, maar nu zijn de Noorse woordenboekenmakers er ook klaar voor: een genderneutraal voornaamwoord, onder andere te gebruiken om non-binaire mensen aan te duiden. Binnen een jaar zal het woord ‘hen’ officieel aan de Noorse taal worden toegevoegd, zo verwacht de Noorse Taalunie, als derde persoon enkelvoud naast hun (zij) en han (hij).

Een woordvoerder van de Taalunie vertelde aan Noorse media dat het woord hen inmiddels dusdanig in het reguliere spraakgebruik is geïntegreerd, dat het opname in de officiële woordenboeken rechtvaardigt.

Hen had de afgelopen tijd nog enige concurrentie van het woord ‘de’, analoog aan het Engelse woord ‘they’ dat in 2019 in het Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster werd opgenomen als derde persoon enkelvoud. Leuk weetje: ‘they’ als derde persoon meervoud in het Engels is afgeleid van ‘de’ in het Oudnoors.

Met de opname in officiële taallijsten lijkt het pleit toch beslecht voor hen. Daarmee wordt er voorlopig één Scandinavische lijn getrokken. Al in 2014 werd ‘hen’ opgenomen in het woordenboek van de Zweedse academie, naast han (hij) en hon (zij).

Lees ook:

Is het Nederlands klaar voor het genderneutrale ‘Hen loopt’?

Als iemand zich geen hij en geen zij voelt, hoe kan die persoon in het Nederlands dán worden aangeduid? De non-binaire gemeenschap vindt ‘hen’ een fijn alternatief: ‘Hen loopt.’ Taalkundigen reageren sceptisch, maar beamen dat het Nederlands toe is aan een gender-update.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden