Vulkaanuitbarsting

Nog steeds weinig zicht op situatie Tonga

Grote wolken boven de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Beeld via Reuters
Grote wolken boven de onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.Beeld via Reuters

De eilandengroep Tonga is sinds een vulkaanuitbarsting en tsunami grotendeels afgesneden van de buitenwereld. De VN zijn zeer bezorgd.

Ghassan Dahhan

De zorgen over de situatie op Tonga nemen toe. De enorme uitbarsting van een onderzeese vulkaan van afgelopen zaterdag heeft de eilandengroep in de Stille Oceaan grotendeels afgesneden van de rest van de wereld; onderzeese kabels zijn dusdanig beschadigd dat Tonganen geen toegang meer hebben tot internet of telefonie, en informatie over de situatie in de eilandengroep is schaars. De paar mensen die erin zijn geslaagd om een bericht te versturen naar de buitenwereld, beschrijven dat hun land door al het as is veranderd in een maanlandschap.

Nieuw-Zeeland en Australië hebben maandag militaire verkenningsvliegtuigen naar Tonga gestuurd om inzicht te krijgen in de schade. Vanwege de aswolk was het niet mogelijk om eerder vliegtuigen naar het gebied te sturen. Volgens de Australiërs is het vliegveld in Tonga in relatief goede staat. Nieuw-Zeeland hoopt dinsdag hulpgoederen naar Tonga te sturen, waaronder drinkwater. Door het as zou een groot deel van het drinkwater verontreinigd zijn.

Noodsignalen

De Verenigde Naties maken zich vooral zorgen over twee lager gelegen eilanden: Fonoi en Mango. De VN meldt noodsignalen te hebben ontvangen uit het gebied, maar is er nog niet in geslaagd contact te maken. Volgens de Tongaanse regering wonen er 36 mensen op Mango en 69 op Fonoi.

Een Britse vrouw die werd vermist, is maandag dood gevonden. Ze zou zijn weggesleurd door een van de hoge golven, als gevolg van de uitbarsting. Zij is voor zover bekend de eerste dode in Tonga – eerder dit weekend werd bekend dat een aantal mensen in Peru waren omgekomen als gevolg van de tsunami. Volgens Nieuw-Zeelandse media is de meeste schade aan de westkust van het hoofdeiland Tongatapu en in hoofdstad daarvan: Nuku’alofa.

Herstel telecommunicatie kost weken

De verwachting is dat de communicatie in en met Tonga de komende tijd moeilijk blijft. Het bedrijf dat de onderzeese kabels heeft aangelegd zegt dat de herstelwerkzaamheden weken kunnen duren.

Een ander obstakel bij de hulpoperaties is corona: Tonga heeft tot op heden geen uitbraken van corona gehad, vanwege zijn geïsoleerde ligging en beleid. Maar met de komst van buitenlandse hulp, is de kans op een corona-uitbraak aanwezig. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern zei dat al het militaire personeel dat haar regering naar Tonga stuurt volledig gevaccineerd is en beloofd dat zij zich houden aan alle lokale regels.

Tonga

Tonga bestaat uit 176 eilanden, waarvan slechts 36 zijn bewoond, en behoort tot de grotere eilandengroep Polynesië. De eilandengroep telt ongeveer honderdduizend inwoners, waarvan ongeveer twee derde op het grootste eiland Tongatapu woont.

De eilandengroep heeft weinig grondstoffen, en de economie is vooral afhankelijk van de inkomsten uit de landbouw, visserij en van geld dat Tongaanse emigranten naar hun familie terugsturen – de meesten van hen wonen en werken in Nieuw-Zeeland. Het land kampt met een hoge jeugdwerkloosheid.

Tonga was een Britse protectoraat en werd in 1970 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Het is het laatste Polynesische land met een koning aan het hoofd van de regering. Het conservatief-christelijke land kende tot voor kort een feodaal stelsel. Pas in 2010 kreeg de archipel een door het volk gekozen parlement en vijf jaar later een premier die niet tot de aristocratie behoorde.

Lees ook:

Tsunami veroorzaakt aanzienlijke schade op eilandengroep Tonga

De eilandengroep Tonga in het zuiden van de Stille Oceaan is zaterdag getroffen door een tsunami. Die ontstond door een uitbarsting van een onderzeese vulkaan.

Een tsunami is vaak te voorspellen, maar bij een aardverschuiving is er geen waarschuwing

Een uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau is hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de tsunami in de straat van Sunda, vermoeden wetenschappers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden